Az erdőtüzek füstje nem csak az egészségre van negatív hatással
Az erdőtüzek füstje nem csak az egészségre van negatív hatással

Az erdőtüzekből származó füstrészecskék 4000-9000 idő előtti halálesethez vezethetnek, és évente 36-82 milliárd dollárba is kerülhet az Egyesült Államoknak – derül ki a Cornell, a Nanjingi Információtudományi és Technológiai Egyetem (NUIST) és a Houstoni Egyetem új kutatásából. Az adatokat alátámasztó tanulmányt június 1-jén tették közzé a Science of the Total Environment című folyóiratban.

Az éghajlatváltozás szélsőséges időjárási jelenségekhez, például több viharhoz és hurrikánhoz, de több erdőtűzhöz is vezethet. A június eleji quebeci erdőtüzek több száz kilométerrel odébb, a távoli városokban, New Yorkban, Philadelphiában, Baltimore-ban és Washingtonban is hatással voltak az emberi egészségre.

Az erdőtüzek finom részecskéket – úgynevezett PM2,5-t – bocsátanak ki, amelyek belélegezhető szerves vegyületekből, aeroszolokból és fémekből állnak, amelyek 2,5 mikron méretűek, vagy annál kisebbek – lényegesen kisebbek, mint egy emberi hajszál -, és amelyek bejuthatnak a tüdőbe és a véráramba és kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre. 

A kutatók a 2012 és 2014 között gyűjtött műholdas erdőtűz-kibocsátási és levegőminőségi (PM2,5) adatokat használták fel a mostani kutatásukhoz, és felmérték, hogy az erdőtüzek füstje milyen hatással lehet az emberi egészségre és a gazdaságra. A tanulmány szerint a tűzforrások közelében fekvő nagyvárosi régiók, mint például Los Angeles, Houston és Atlanta, valószínűleg nagy egészségügyi terhet és ezzel járó gazdasági veszteséget fognak elszenvedni a jövőben.

Los Angeles az új modell szerint évente 119 idő előtti halálesetet és 1,07 milliárd dolláros pénzügyi kárt szenvedhet el. A modellben a kutatók úgy becsülték, hogy New York nagyvárosi területe – amelyet nemrégiben a június eleji quebeci erdőtűz érintett – 86 korai halálesetet szenvedne el hasonló események következtében, és 780 millió dolláros költséggel járna. A legtöbb idő előtti haláleset valószínűleg Kalifornia, Florida, Texas, Georgia, Alabama és Észak-Karolina államokban következne be a füst által terjesztett szálló por miatt.

A törvények és szabályozások – például az erdők ritkítására irányuló tervezetek – csökkenthetik és mérsékelhetik az erdőtüzek káros hatásait. Ha eltávolítjuk a gyúlékony növényzetet, és betartjuk a tűzgyújtási tilalmakat akkor jelentősen csökkenthetjük a füst káros hatását a lakott területeken.

(Forrás: news.cornell.edu)

search icon