New Yorkot is ellepte a kanadai erdőtüzek füstje
New Yorkot is ellepte a kanadai erdőtüzek füstje

A kanadai erdőtüzek füstje már az Egyesült Államokat is ellepte, és mindkét ország fővárosát egészségtelen ködbe burkolta. A füst miatt New York City lemondta a Broadway-előadásokat és a repülőjáratokat.

Kanadában minden idők legrosszabb tűzvészes szezonja zajlik. Korán kezdődött a szokásosnál szárazabb talajon, és nagyon gyorsan felgyorsult, kimerítve az ország tűzoltósági erőforrásait – közölték a tűzoltósági és környezetvédelmi tisztviselők. A kanadai hatóságok további segítséget kértek más országoktól az országszerte több mint 400 tűzvész leküzdéséhez, amelyek már 20 000 embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására.

Az ország különböző részein pusztító tüzek füstje az Egyesült Államokba is átterjedt. Ez fokozódott a Québecben nemrégiben keletkezett tüzekkel, ahol szerdán mintegy 100 tüzet tekintettek irányíthatatlannak. A füst olyan sűrű volt a kanadai főváros, Ottawa belvárosában, hogy az Ottawa folyó túloldalán álló irodatornyok alig látszottak.

New York, 2023. június 7. szerda. Fotó: AP Photo/Julie Jacobson

A keleti part mentén és a Közép-Nyugaton lévő főbb repülőtereken késnek a járatok. A Major League Baseball mérkőzéseit elhalasztották, az emberek pedig előhalászták a világjárvány idejéből származó arcmaszkokat, hogy megvédjék magukat a füsttől. A veszélyes szennyezettségű levegő New York nagyvárosi területére, New York állam középső részére, valamint Pennsylvania és New Jersey egyes részeire is kiterjedt, több millió embert érintve. Olyan déli államok is érintettek, mint Észak-Karolina és Indiana.

A levegőminőségi index, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének légszennyezettséget mérő mutatója Syracuse-ban, New York Cityben és a pennsylvaniai Lehigh Valleyben időnként meghaladta a 400-as értéket. Az 50-es vagy az alatti szint jónak, a 300-as érték feletti pedig már veszélyesnek számít, ilyenkor még az egészséges embereknek is azt tanácsolják, hogy korlátozzák a szabadtéri fizikai aktivitást. Meteorológusok szerint a közelgő csapadék némileg segíthet kitisztítani a levegőt, de igazi megoldást csak a tüzek eloltása jelenthet.

(Forrás: Euronews, kiemelt kép: AP Photo/Yuki Iwamura)

search icon