Ausztria zöld konyhája

Ausztria zöld konyhája
Ausztria zöld konyhája

Amikor ausztriai üdülésről beszélünk, elsőre biztosan a vakítóan fehér, havas hegycsúcsok, a síparadicsomok és a vidám hütték, az izgalmas hegyi túrák, az üde levegő, a hangulatos vidéki élet és természetesen a páratlan szépségű Bécs városa jutnak eszünkbe. Azonban nemcsak az előbbiek okán, hanem a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gasztronómiai turizmus célpontjaként is kiváló választás lehet az ország. Ráadásul mivel a „szomszédban” van, az utazással kapcsolatos karbonlábnyomunk is jóval kisebb lesz, mintha távoli tájakra repülnénk.

Kiváló minőségű, fenntartható alapanyagok

Bolygónk megmentése érdekében manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a nagyobb részben vagy éppen teljes egészében növényi alapú étkezés. Az osztrák gazdáknak köszönhetően pedig a legkiválóbb bio minőségű hozzávalókat találhatjuk meg a régióban, legyen szó hagyományos zöldségekről, gyümölcsökről vagy különböző gyógy- és fűszernövényekről. A fenntartható étkezés egyik alappillére az adott régióban honos termények előnyben részesítése, a legújabb trendek azonban sokszor olyan alapanyagokat preferálnak, amelyek általában igen távoli országokból érkeznek Európába. Erre egyetlen környezetkímélőbb megoldás lehet: ha valaki helyben próbálja megtermelni ezeket az egzotikusnak számító növényeket. Szerencsére Ausztriában erre is van példa, így helyi gazdától szerezhetjük be az akár bioszójából készült termékeket vagy a szuperélelmiszernek titulált quinoát is.

Ausztriában minden ötödik hektáron a bioszabványoknak megfelelő gazdálkodás folyik.
Fotó: austria.info

Zöldség- és gyümölcskavalkád

Ausztria Európa első számú „bioországa”, ahol minden ötödik hektár művelhető földön a bioszabványoknak megfelelő gazdálkodás folyik, valamint minden hatodik osztrák gazdálkodó biogazda. Nem meglepő tehát, hogy országszerte vidéken, de még a fővárosban is találunk olyan kisebb-nagyobb kerteket és gazdaságokat, ahol fenntartható, illetve biotermesztés folyik. Ha Ausztriába indulunk nyaralni, mindenképpen érdemes ezeket a helyszíneket felkeresni és megkóstolni a valódi, tápanyagokkal és vitaminokkal teli finomságokat az almától a távol-keleti eredetű shitakee gombáig.

Bécsben például az 22. kerületben működő, akvapónia elnevezésű eljárást alkalmazó Blün gazdaságból juthatunk friss és egészséges zöldségekhez és halakhoz, míg a füge szerelmesei Harald Theisz és Ursula Kujal friss gyümölcséből és a belőle készült ínyencségek közül válogathatnak kedvükre.

Friss biozöldségek az Adamah biogazdaságból
Fotó: Netzwerk Kulinarik, austria.info

A Graz közelében található, többszörösen díjazott Hillebrand farmon is frissen szedett, kiváló zöldségeket – köztük Grazer Krauthäuptel salátakülönlegességet – vásárolhatunk évszaktól függően. Hidegen sajtolt tökmagolajat, zöldségleveseket, chutney-t vagy lekvárokat is beszerezhetünk tőlük.

Fenntartható borászat – Ez a jövő?

Stájerországnál maradva az almarajongóknak kötelező ellátogatniuk a Schneeflock gyümölcsfarmra, ahol tizenhárom finomabbnál finomabb almafajta közül lehet választani, valamint őszibarack, eper, cseresznye, málna, körte is kapható, illetve saját készítésű almalé.

Soprontól egy ugrásra található a Lilienhof gazdaság, ahol hokkaidó sütőtököt, valamint régi burgonyafajtákat termesztenek, Szombathelytől nem messze pedig a Biohof Wolf biofarmon válogathatunk a különböző biozöldség- és gyógynövényritkaságok, gyümölcsök és ehető virágok közül.

Biohof Wolf biofarm
Fotó: biowolf.at

Egzotikus hüvelyes növények helyi termelőktől

Ha azt mondjuk, quinoa, valószínűleg nem Stájerország jut eszünkbe róla elsőnek. Pedig az osztrákoknál kirándulva bizony ezt a szuperélelmiszert is megvásárolhatjuk egy helyi termelőtől a Bäcksteffl´s gazdaságban, aki a dél-amerikai származású gabonaféle mellett fő profiljaként stájer bogárbabot termeszt, illetve különféle termékeket is készít belőle.

Bár a szójafogyasztás előnyeiről és hátrányairól megoszlanak a vélemények, hiszen nyers formában valóban tartalmazhat az egészségre kedvezőtlen hatású összetevőket, megbízható helyről vásárolva, megfelelően feldolgozva nyugodtan beilleszthető az étrendbe. Ilyen beszerzési forrás lehet például az a burgenlandi MANUFABA manufaktúra is, ahol kézzel és 100 százalékban ellenőrzött alapanyagokból állítanak elő tofut és más szójából készült specialitásokat.

Mitől bio a bio?

Gyógy- és fűszernövények egyenesen a természetből

Olyan gazdák is szép számmal tevékenykednek Ausztriában, akik a gyógy- és fűszernövények termesztésére, a természetből való begyűjtésükre és különböző felhasználási módjaikra szakosodtak. A karintiai Dráva-völgyben található Irschen települést nem véletlenül emlegetik „gyógynövényfaluként” is, hiszen nagy hagyománya van itt a vadon termő növények feldolgozásának.

Gyógynövények Irschenben
Fotó: Austrian National Tourist Office, Michael Stabentheiner / austria.info

Felső-Ausztriában pedig egy vállalkozó szellemű házaspár alakított ki egy régi sertéstelepből igazi csodavilágot, a Mathiasnhof farmot, ahol a klasszikus biofűszernövények mellett különleges és ritka fajtákat is termesztenek. A szárítást is maguk végzik, amihez saját erdőből származó faaprítékot használnak. A kínálati palettájukon pedig ehető virágok, gyógyteakeverékek és különböző ételekhez illő gyógynövénykeverékek is megtalálhatók.

Sztárséfek ínyenc és fenntartható fogásai

A legmagasabb minőségű alapanyagokból csak kitűnő fogások készülhetnek, főleg akkor, ha olyan sztárséf gondoskodik a kulináris élvezetekről, mint Paul Ivić, a bécsi Tian étterem vezető séfje, a vegetáriánus és vegán ételek nagymestere. Konyhájában igen fontos szerepet játszik a körforgásos gazdaság, a szezonalitás, az újrahasznosítás és a tartósítás annak érdekében, hogy csapatával ne csak ínycsiklandó, hanem minél „zöldebb” fogásokat varázsolhasson a vendégek tányérjára.

A Tian étterem egyik ínycsiklandó étele
Fotó: tian-restaurant.com

Találkozzunk a termelői piacokon!

A kiváló alapanyagokat megkóstolhatjuk a különböző helyi éttermek remek fogásaiba építve, vagy megvásárolhatjuk a gazdák saját termelői boltjaiban is, melyekből bőven van az országban. A szóban forgó üzletek további nagy előnye, hogy az élelmiszer útja itt a legrövidebb az előállító és a vásárló között. Ha pedig igazi élményre vágyunk, akkor irány a hagyományos, termelői piac.

Szinte minden nagyobb városban találkozhatunk a helyi gazdák – sokszor biogazdaságból származó – kínálatát felsorakoztató vásárral. Grazban, Salzburgban, Klagenfurtban, Linzben, St. Pöltenben, Innsbruckban, Bergenzben, Eisenstadtban, valamint Bécsben több helyszínen is várják az egészséges és fenntartható zöldségek, gyümölcsök és különböző árucikkek után érdeklődőket.

Termelői piac Salzburgban
Fotó: Tourismus Salzburg Gmbh, austria.info

Nyitókép: austria.info

search icon