Gyűjtsd ezeket is szelektíven!

Gyűjtsd ezeket is szelektíven!
Gyűjtsd ezeket is szelektíven!

Műanyag, papír, üveg és fém. Általában ezeket az anyagokat gyűjtjük szelektíven, nem függetlenül attól, hogy leggyakrabban ezek válnak hulladékká a háztartásban. Vajon mit kellene még szelektíven gyűjtenünk, és hogy tudjuk ezt megtenni?

Elemek és akkumulátorok

Elemek

Az egyszer használatos elemek még ma is előfordulnak szinte minden háztartásban. Bár felhasználás után egyre nagyobb hányaduk kerül elemgyűjtőbe, manapság is sok lapul a fiók mélyén, vagy kerül rosszabb esetben a szemetesbe. Utóbbi esetben szinte biztosan a természetbe kerülnek mérgező összetevői. A hulladékkezelés módjától függően vagy a levegőt, vagy a talajvizet fogják szennyezni.

gombelem újrahasznosítás
Ha tehetjük, kizárólag tölthető elemeket használjunk!

A használt elemek veszélyes hulladéknak számítanak, toxikus nehézfémek és vegyületek találhatók bennük. A teljesség igénye nélkül olyan mérgező összetevőket tartalmazhatnak, mint a higany, az ólom vagy a kadmium. Újrahasznosításukra jelenleg nincs gazdaságos megoldás, bár egyre jelentősebbek az erre vonatkozó kutatások. Az Európai Unióban az újrahasznosítás költségeit részben a gyártókkal fizettetik meg.

Leadásukra az országszerte kihelyezett több mint 30 ezer zöld-sárga gyűjtőedény használatával van lehetőség, illetve az elemeket a hulladékudvarok is átveszik.

Gépkocsi-akkumulátorok

A hagyományos gépkocsikban használt ólom-sav-akkumulátorok is borzasztóan környezetszennyezőek, azonban újrahasznosításuk könnyű, ráadásul világszerte megoldott. Leadásukra számos lehetőségünk van: a hulladékudvaroktól az akkumulátor-kereskedéseken át egyes benzinkutakig.

Lítium-ionos akkumulátorok

Egyre több lítium-ionos akkumulátort használunk. Lassan minden háztartási eszközben ilyen van, és akkor még nem is beszéltünk az elektromos autókról. Ezek újrahasznosítása jelenleg még gyerekcipőben jár. A li-ion-energiacelláknak világszerte csupán az 5%-át reciklálják.

A rendkívül elterjedt li-ion-aksik újrahasznosítása azért is kulcsfontosságú lenne, mert összetevőik – a réz, a lítium, a kobalt vagy épp a nikkel – egyre nagyobb költségekkel bányászhatók, az ellátásbiztonság pedig igencsak sérülékeny. Arról nem is beszélve, hogy például a kobalt esetében a kitermelést sokszor kizsákmányolt, nyomorgó munkások, nemritkán gyerekek végzik.

Leadásuk a települések hulladékudvaraiban, elektronikai üzletekben, illetve – ha például mobiltelefonról van szó – gyűjtőpontokon is lehetséges.

Használt olaj

Sütőolaj

A magyar háztartásokban évente több mint 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik. Ehhez képest a 2020-as adatok szerint csupán 550 tonnát gyűjtünk be. Ennél viszont sokkal többet kellene ahhoz, hogy számos pozitív hatását megtapasztaljuk.

Egyrészt a sütőolaj kiválóan újrahasznosítható. Legnagyobb mennyiségben biogázt és biodízelt készítenek belőle. Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, egyetlen liter újrahasznosított étolajjal több száz kilométernyi autózással egyenértékű szén-dioxid-kibocsátástól mentesítjük a Földet.

Már egyetlen csepp növényi olaj is nagy mennyiségű vizet be tud szennyezni, ezért környezetvédelmi szempontból sem mindegy, hogy hol végzi. Szerencsére ma már nem kell a lefolyót választanunk, bárhol is lakjunk. A benzinkutakon, jó néhány üzletlánc üzleteiben és a hulladékudvarokban is leadhatjuk a használt sütőolajat, az ország több mint ezer pontján.

Fáradt olaj

A gépkocsikban és az ipari gépekben használt kenőanyagok jóval erősebben szennyezik a környezetet, mint a sütőolaj, elsősorban a bennük lévő adalék- és szennyező anyagok, nehézfémek miatt. Egyetlen liter fáradt olaj egymillió liter édesvizet képes tönkretenni. Összehasonlításképpen: ez a mennyiség megfeleltethető 50 ember éves vízfelhasználásának.

súlyos környezetszennyezés
Az elhasznált olaj leadása kulcsfontosságú, mert a természetbe kerülve súlyos pusztítást vihet végbe.

Szerencsére a fáradt olaj is újrahasznosítható, legnagyobb mennyiségben az aszfaltgyártásban használják fel. Ha tehát leadod a fáradt olajat, könnyen lehet, hogy később kerékpárút képében jön veled szembe.

Adjuk le hát valamelyik hulladékudvarban vagy benzinkúton! A MOL oldalán megtalálható az átvételi pontként működő töltőállomások listája.

search icon