5 ok, amiért tartsd pórázon a kutyád

5 ok, amiért tartsd pórázon a kutyád
5 ok, amiért tartsd pórázon a kutyád

Sokan sétáltatják ebeiket póráz nélkül, hiába a törvény, ami kötelez minden kutyatartót rá, sajnos sokan fittyet hánynak rá, pedig van más oka is, amiért használnunk kellene. Hozunk 5 okot, amiért jobb, ha mégis pórázon tartod a legjobb barátod!

A kutya az egyetlen állat, amely megkapta a „családtag”, azaz a „familiáris” jelzőt a latin nevében (Canis lupus familiaris). Nem véletlen ez. Évtízezredek vannak mögöttünk, ez idő alatt igazán jó társai lettünk egymásnak. De ez nagy felelősség is, ugyanis akármennyire okos, mégiscsak egyetlen hajszálnyira él az embertől, s ez bizony sokszor elég ahhoz, hogy baj történjen. A póráz tehát – különösképp tavasszal – alapvető tartozéka a sétáknak.

1. Nem vagyunk az erdő korlátlan urai

…és felhasználói! Rajtunk kívül rovarok, madarak és számos vad is jól érzi magát a fák között. Ilyenkor, tavasszal pedig jórészt mindegyikük az ez évi csemetéivel van elfoglalva, akik viszont a nálunk lévő ragadozó számára (így tekintsünk a kutyánkra!) ínyencségek lehetnek. Egy-egy repülni tanuló fiókát vagy a magas fűben elfekvő őzgidát olyan gyorsan be tud kapni, hogy mi ebből csak annyit látunk, hogy elment szaglászni a bokorba egy fél percre.

2. Csúnyán egymásnak eshetnek

Nem tudod, hogy a másik gazdi kutyája hogy fog a tiédre reagálni, ha találkoznak. Ha két domináns, ivaros kanról van szó, akkor könnyen verekedés lehet a vége. Ha azonban mindkét kutyát fogja a gazdája, könnyen megelőzhető a baj.

3. Mindig tudd, hogy hol talál magának „illemhelyet”!

A kutya ürüléke ugyanis sem az utcára, sem a szabadba nem való, habár utóbbiban nagy kárt valószínűleg nem tesz egy egészséges eb „csomagja”. Erdőben egyébként is pórázon kell vinnünk, ha nem akarunk az első pont hibájába esni, de a városban sem árt még kevésbé frekventált helyen sem, ha a kezünkben van az irányítás. Senki sem örülne, ha a portája előtt találná a nem várt „ajándékot”.

Az erdőben póráz nélkül sétáltatott kutya akár komoly károkat is okozhat vadban és növényben egyaránt.

4. Nem eszik szemetet

Pedig ebből több is van, mint kéne! A háztartási szemétben lehet a kutya egészségére rendkívül veszélyes dolog. Akár valamilyen szúrós eszköz, akár egy sült vagy főtt csirkecsont, amely a belekben megakadva vagy az eb gyomrát kiszúrva könnyen a vesztét okozhatja. De sokféle mérgező anyag is lapulhat a hulladékban.

5. Nem rémít meg másokat

Míg mi tudjuk, hogy a kutyánk jámbor lélek, és soha senkit nem bántana, csupán elhalmozná szeretettel, addig mások sajnos az ellenkezőjét is gondolhatják róla. A felesleges ijedtség csak konfliktusokat szül, és a végén akár a közterest vagy a rendőrt is ránk hívhatja a hepciás fél. A törvény is neki fog igazat adni.

Te mit tennél még hozzá?

search icon