Spanyolországban betilthatják a kutyás vadászatot
Spanyolországban betilthatják a kutyás vadászatot

A javaslat megreformálná a fogságban tartott állatokkal való bánásmódot. A tervezet tartalmazza a háziállatok boltokban való árusításának betiltását, az állatkertek vadállat-mentő központokká alakítását, valamint börtönbüntetés kiszabását az állatkínzókra. A törvényjavaslat azt javasolja, hogy a tulajdonosok kötelesek legyenek kiképezni a háziállatokat, beleértve a kutyákat is, hogy azok ne bántsanak más állatokat. Emellett a tulajdonosokat arra is kötelezi, hogy engedélyt szerezzenek az állatok tenyésztésére.

A Spanyolországban kormányzó szocialista párt, amely 2022-ben terjesztette be a törvényjavaslatot, a múlt hónapban kénytelen volt visszakozni a vidéki tüntetések miatt. Az idei választások közeledtével a párt óvakodik attól, hogy felbosszantson egy kulcsfontosságú szavazóbázist. A 337 000 vadászt képviselő Spanyol Királyi Vadászszövetség rámutatott, hogy a kóbor állatok számának csökkentését célzó törvénytervezet egyes részei a vadászat megszűnését jelentené.

Spanyolországban a kutyákat a szarvasok, vaddisznók és nyulak felkutatására vagy elfogására használják. A Deloitte adatai szerint a vadászati ágazat évente több mint 5 milliárd euró gazdasági tevékenységet generál

– írja cikkében a Euronews.

Az Affinity Foundation, egy barcelonai székhelyű civil szervezet szerint 2021-ben mintegy 167 000 kutyát hagytak el Spanyolországban, sokakat a vadászati szezon végeztével. Spanyolország legfőbb állatorvosi szövetsége szerint a törvényjavaslat túl sokat követel az állattartókkal szemben is, mivel megakadályozza például, hogy elaltassanak egy állatot, ha van lehetőség a palliatív kezelésre.

Mivel a beterjesztő párt attól tart, hogy a kérdés a vidéki szavazókat a többi párt felé terelheti, decemberben az utolsó pillanatban módosítást nyújtottak be a törvényjavaslathoz. A módosítás kiveszi a javaslatból a vadászkutyákat és más, a hagyományos vidéki tevékenységekben részt vevő állatokat. Ugyanakkor José María Mancheño, az andalúziai vadászegyesületek szövetségének elnöke szerint a vadászat vidéken betöltött szerepének félreértése azt mutatja, hogy egyes politikuson a városi kultúra irányába fejlődtek, és magára hagyják a vidéket.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon