Balatoni körpanoráma: túrázz Tihanyban!

Balatoni körpanoráma: túrázz Tihanyban!
Balatoni körpanoráma: túrázz Tihanyban!

A „balatoni nyár” egy ország kedvence, amit jól mutatnak a tavalyi turisztikai adatok is, melyek szerint csak a MÁV 3 millió embert vitt legnagyobb tavunkhoz május és szeptember között. De mi a helyzet az év többi részében?

A Balaton a nagy strandszezon végén sem csúnyul el hirtelen, nem tűnik el, nem szárad ki, a hegyek nem esnek össze. Mégis, ha tavaszi túráról vagy kirándulásról van szó, a legkevésbé sem az azúrkék tó ugrik be, pedig nyáron a kánikulában ki akarna a vízparton való lebzselés helyett túrázni? A tavasz azonban erre valóban a legalkalmasabb, és a tó környéke nem szűkölködik útvonalakban.

Tihanyról az apátság, a visszhang, a kikötő vagy a tó legmélyebb pontja ugorhat be elsőként. Csakhogy a félsziget – majdnem – peremén végigmegy egy olyan ösvény, amely szemet gyönyörködtető, itt-ott földöntúli tájra kalauzolja az erdőjárókat. Ráadásul ezen a „kis” földnyelven egyszerre találunk ezeréves történelmi és kulturális, valamint évmilliós földtani emlékeket is. Nézzük hát meg, hogyan gyűjthetjük be őket!

Végig a zöld jelzésen kell majd haladnunk, csakhogy ez még kevés, ugyanis van háromszög, T és sima „csík” is, de néhol kört és keresztet is találunk. Ezek között kell eligazodnunk, ami olykor nem is könnyű. A faluból indulva először kövessük délkeleti irányba a sima zöld jelzést, amely a „látott hal” mellett elkanyarodva, a Ferenc Pince étterem után vezet le minket a révig. Innen a sárga jelzésen kell haladnunk északnyugat felé a Szarkádi-erdőben, ahol a tó nyugati felére lesz végig elképesztő panorámánk.

Tihany turistatérképe
Forrás: turistautak.hu

A víztükörben magasról gyönyörködve, sziklás, kitett részek mentén érintjük a lakatlan kunyhót, majd a zöld háromszögnél a kisebb körre vágyók a kilátót érintve visszatérhetnek a faluba. A bátrabbak Sajkod felé mehetnek tovább a sárga úton, és választhatnak, hogy a külső vagy a belső bicikliút mentén érkeznek vissza a kiindulópontra. Bármelyik utat is választjuk, a Külső- és Belső tó, valamint maga a Balaton már önmagában páratlan kilátással örvendeztet meg minket, ezeken felül pedig a Tihanyi-félsziget dimbes-dombos tája nyűgözheti le a családot, ugyanis egyáltalán nem erőpróbáló útvonal, bátran ajánljuk kezdőknek is.

search icon