A túrázók vigyázzanak a vadmalacokkal

A túrázók vigyázzanak a vadmalacokkal
A túrázók vigyázzanak a vadmalacokkal

Ha valaki túrázni készül a napokban, fontos tudnia, hogy már tart a vaddisznók ellési időszaka. Az Agrárminisztérium emiatt arra kéri a túrázókat, legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. A turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt.

Az ellési időszakban az anyakocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét és keményen fellépnek, ha valakit ellenségként észlelnek a közelükben.

Az állatok ösztösen kialakult tulajdonsága, hogy félnek az embertől, ha tehetik tartják a távolságot és inkább elmenekülnek. Mindezek mellett az erdei séta során vagy az erdőhöz közeli lakott területen is előfordulhat, hogy valaki vaddisznóval találkozik. Ezért az első és legfontosabb szabályként azt emelték ki, hogy mindig érdemes figyelni. Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni és várni addig, amíg a zörej elhalkul.

Ha egy anyakocával és kicsinyeivel futnk össze, sétáljunk arrébb, hogy lehetősége legyen a kondának elszaladni. Ha esetleg az országúton ugrik a jármű elé egy vad, fékezni kell és meg kell várni, amíg átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy a kocát a konda többi tagja vagy a kandisznót a többi társa is követheti.

(MTI)

search icon