Mindent a Balatonról, mielőtt útnak indulsz!

Mindent a Balatonról, mielőtt útnak indulsz!
Mindent a Balatonról, mielőtt útnak indulsz!

A Balaton és a balatoni régió rendkívül népszerű úti cél hazai és külföldi turisták számára egyaránt. A nyári vízparti kikapcsolódás mellett számos természeti, kulturális és gasztronómiai érték várja minden korosztályból az idelátogatókat nyáron és az év többi részében is. Cikkünkben a balatoni nyaralás legfontosabb tudnivalóit, a szálláshelyeket, a legjobb programokat és látnivalókat, a vízállásra és a vízhőmérsékletre vonatkozó tudnivalókat és a Balaton-átúszásra vonatkozó információkat szedtük össze, illetve azt is megnéztük, hogyan készüljünk, ha gyermekekkel vagy kutyákkal indulunk útnak.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava, melynek kiterjedése 594 km2. Hossza 77 kilométer, szélessége Tihanynál a legkisebb (1,5 kilométer), Balatonvilágos és Balatonalmádi között a legnagyobb (12,7 kilométer), a teljes parthossz 195 kilométer. A Balaton átlagos mélysége 3 méter, legmélyebb pontja az úgynevezett Tihanyi kútnál 12,5 méter, legsekélyebb része a déli parton, a parttól 300 méterre mérve 0,5 és 0,8 méter között van. A tóban hozzávetőlegesen 1,8–2 millió m3 víz van, de a vízszint folyamatosan változik. A Balaton környékén 179 település található, a nyári hónapokban az összlakosság száma megduplázódik. A napsütéses órák száma a térségben meghaladja a 2000 órát, a Balaton vize a sekélysége miatt pedig gyorsan reagál a külső hőmérséklet változására. A vízhőmérséklet sokéves átlaga 12,4 Celsius-fok, a nyári tartósan meleg hetekben nem ritka a 25–27 Celsius-fokos vízhőmérséklet sem.

Balaton
Balaton
Fotó: Canva

Balatoni nyaralás

A Balatoni turisztikai térség kiemelt szerepet tölt be a hazai turizmusban. A régió az egyik legkedveltebb úti cél a turisták körében: a vízparti nyaraláson kívül a kulturális és az egészségturizmus, a bor- , a gasztro-, az aktív- és az ökoturizmus is igen jelentős az év bármelyik részében.

Általánosságban elmondható, hogy a Balatonhoz és a környékére látogató vendégek körülbelül háromnegyed része magyar, a külföldiek pedig javarészt Németországból, Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából és Lengyelországból érkeznek. A 2022-es év adatai (2,8 millió vendég) alapján a tavalyi évben idelátogatók száma még a covid előtti, 2019-es évet (2,7 millió vendég) is felülmúlta. A hazai látogatókat tekintve 2022-ben a legtöbben a fővárosból és Pest vármegyéből, valamint Győr-Moson-Sopron vármegyéből érkeztek a térségbe. 

A legjobb balatoni programok és látnivalók

Nehéz felsorolni, pláne rangsorolni azt a rengeteg programot és látnivalót, melyeket a Balaton és térsége ad nekünk egész évben, de vannak olyan helyszínek, amelyeket mindenképpen érdemes felkeresni.

A Balaton körüli nagyobb városok közül a déli parton található Siófok az egyik legnépszerűbb úti cél, ahol sekély vizű strandok és számos szórakozási lehetőség várja a kisgyermekes családokat és a fiatal korosztályt egyaránt. A déli parton lévő Fonyód, illetve az északi oldalon fekvő Zánka is remek lehetőség a nyaralásra, ha valaki pezsgő hangulatú települést keresne. Balatonfüred pedig a Balaton kulturális városa, ahol a csodálatos fák övezte Tagore sétány mellett patinás épületeket látogathatunk meg, illetve egész évben számos kulturális és gasztronómiai program vár minket. A strandolás szerelmeseinek a Zamárdi nagy strandot érdemes felkeresni, amely több mint 3 kilométeres parthosszával a Balaton egyik leghosszabb szabadstrandja, csodálatos panorámával a Tihanyi-félszigetre. Ez a strand nyaranta számos népszerű zenei eseménynek ad otthont, mint például a Balaton Sound vagy a Be My Lake fesztivál. A kifejezetten csendes pihenésre, gyógyulásra vágyóknak pedig Hévíz és Európa legnagyobb, különleges gyógyvizes tava áll egész évben rendelkezésére.

Tagore sétány
A Tagore sétány őszi színekben
Fotó: Canva

A kirándulások, túrák szerelmeseinek is páratlan lehetőségeket tartogat a balatoni régió. Aki szereti a régi várakat, azoknak a Szigligeti vár, a Sümegi vár, a Rezi vár, a Cseszneki vár vagy Csobánc vára nyújthat pazar élményt, de a bakancslistás látnivalók közé tartozik a Káli-medence és az ott található szentbékállai kőtenger, a templomromok Dörgicsén, a Lengyel-kápolna Hegymagason, a Szent György-hegyi bazaltorgonák, a tanúhegyek – például Hegyestű –, a Balatonfüred melletti hangulatos Koloska-völgy, a Koloska-sziklák és a Jókai-kilátó vagy a különleges természeti szépségű Kis-Balaton térségben fekvő Kányavári-sziget is.

A Balaton mellett számos pontról nyílik pazar kilátás a tóra és a festői szépségű tájra, Balatonkenesén a Soós-hegyről, Balatonakarattyán a Magasparton, és a balatonvilágosi Magaspartról is csodálatos panorámát láthatunk, de érdemes ellátogatni a balatongyöröki Szépkilátóba vagy a Balatonbogláron található kissé futurisztikus kialakítású Gömbkilátóba is.

Azonban nemcsak a felszínen lehet kirándulni a Balaton mellett, hanem a föld alatt is, ugyanis két csodálatos barlangot is megcsodálhatunk a környéken. A Tapolcai tavasbarlangot egy hangulatos csónaktúra keretében fedezhetjük fel, a fokozottan védett Csodabogyós-barlang pedig Balatonedericsen várja az érdeklődőket.

Az állatbarátok és a növényrajongók számára a Salföldi Major, a Kis-Balatonon található Kápolnapusztai Bivalyrezervátum és a badacsonyörsi Folly Arborétum nyújthat nagyszerű élményt, utóbbiban még kiváló borokat is kóstolhatnak az odalátogatók. Akik pedig a száguldást szeretik, a Veszprémhez közeli nemesvámosi gokartpályán vagy a balatonfűzfői Balatoni Bob Szabadidőparkban és a balatonedericsi bobpályán élhetik ki szenvedélyüket.

Rossz idő esetén sem kell csüggeni, hiszen izgalmas állandó és időszakos kiállításaival várja a látogatókat Keszthelyen a Balaton Múzeum, a Festetics-kastély és a benne található Helikon Kastélymúzeum, Balatonedericsen az Afrika Múzeum és a balatonfüredi Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont is.

A strandolás, a gasztronómia és a kirándulás mellett a művészet és a kultúra is igen nagy szerepet játszik a balatoni térségben, melynek Kapolcs és a Művészetek Völgye az egyik központi helyszíne, de kihagyhatatlan élmény még a Tihanyi Skanzen és a Herendi Porcelánmanufaktúra is.

Festetics-kastély
A Festetics-kastély
Fotó: Canva

Balatoni szállások

A balatoni szálláshelyek esetében szóba jöhetnek a szállodák, a magán szálláshelyek, a kempingek, a közösségi szálláshelyek, a panziók és az üdülőháztelepek is. Az egyéni preferencia mellett természetesen a szálláshelyek árfekvése is igen meghatározó lehet a választásban, hiszen a frekventáltabb vagy népszerűbb helyszínek – Siófok, Balatonfüred, Zánka, Zamárdi – és a magas felszereltségű szállodák igencsak fel tudják tornászni egy vendégéjszaka árát. Amíg egy balatoni kempingben egy normál parcella a főszezonban 4–5 ezer forintba kerül éjszakánként, addig egy ötcsillagos luxusszállodában közel fél millió forintot is elkérhetnek egy négyágyas szobáért. Természetesen elfogadható áron, akár már 15–20 ezer forintért találhatunk két személyre, egy éjszakára korrekt, jó minőségű szálláshelyet, érdemes azonban ezeket jó előre lefoglalni, mivel a főszezonban, illetve a hosszú hétvégéken igen gyorsan betelnek a helyek. 

Balatoni kemping
A balatoni kemping remek és költséghatékony szálláslehetőség.
Fotó: Canva

A Balaton gyerekekkel

Nem is lehetne jobb egy nyári vakáció egy gyermek számára, mint a Balatonon, ahol a véget nem érő strandolás mellett még rengeteg izgalmas kaland is várja a kisebb-nagyobb aprónépet. A tó számos pontján találunk kitűnően felszerelt, gyerekbarát vagy akár kifejezetten családi strandot, ahol a pelenkázótól az sportpályákon át a játszóterekig minden garantáltan kiszolgálja az egész család igényét. A teljesség igénye nélkül mutatunk pár tippet, részletesen pedig a kifejezetten gyermekprogramokat felsorakoztató, családoknak szóló magazinokból tájékozódhatunk a lehetőségekről.

Strandok

Az északi parton a Diási Játékstrandra mindenképpen érdemes ellátogatni, de a balatonalmádi Wesselényi-strand, az alsóörsi strand, a csopaki strand, Révfülöp vagy Keszthely is remek választás lehet a gyermekkel nyaralók számára. A déli parton a Siófoki Nagystrand óriási homokos résszel, a balatonboglári Platán strand, vagy a fonyódi Panoráma strand várja a legkisebbeket is.

Játszóterek

Rengeteg izgalmas játszótér található a Balaton körül, ezek közül a balatonboglári Magyar tenger mesekertet, a keszthelyi vizes játszóteret vagy a Balatonfűzfőn található egyedi kialakítású Mikádó játszóteret érdemes mindenképpen meglátogatni.

Kalandparkok, élményparkok

Az északi és a déli parton is van lehetőség bobbal csúszkálni, Balatonfűzfőn kettő, Balatonedericsen egy pálya várja a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt, illetve mindkét helyszínen izgalmas kalandpálya is rendelkezésre áll. A zalaszabari Zobori Élményparkban biztosan minden korosztály megtalálja majd a neki való szórakozást: csúszdák, játszóterek, szabadulószoba, mozi és még sok más program garantálja a gyermekek önfeledt szórakozását.

A Balaton gyerekekkel
A Balatonnál kalandparkok is várják a gyerekeket.

Kirándulás

A fentebb felsorolt várak, barlangok, kilátók felfedezése is kitűnő program lehet a nyaralás alatti hűvösebb, borúsabb napokra, illetve számos érdekes tanösvényt is rejteget a balatoni régió. Indulás előtt érdemes mindenképpen utánanézni a túra hosszának és nehézségének a gyermekeink korának függvényében. Az északi parton bőven válogathatunk a szebbnél-szebb útvonalakból, a Mencshelyi Vulkán tanösvényt és a balatonfüredi Aranyember tanösvényt, illetve a déli parton a siófoki Töreki tavak tanösvényt érdemes megnézni. Az állatokért rajongó gyermekek pedig a szintén fentebb említett Salföldi Majorban, a Bivalyrezervátumban, illetve a kereki Balatoni Madárkertben, a balatonföldvári Teknős parkban, a siófoki Bella Állatparkban, vagy a Fenyvespusztai állatsimogatóban találkozhatnak a fauna számos képviselőjével.

Fagyi

Mi, felnőttek is nagy fagylaltrajongók vagyunk, hát még a gyerkőcök! Ezért mindenképpen érdemes a Balaton körül minél több fagyizót kipróbálni, de a mindszentkálai Kő fagyi?, a Szigligeti vár lábánál található Szigligeti fagylaltozó, a gyenesdiási Bringatanya és a balatonakarattyai Sissi fagyizó kínálatát érdemes alaposan végigkóstolni. Kifejezetten hatalmas „családi adagokat” nagyon kedvező áron pedig a siófoki Meggyfa Fagylaltműhelyben találhatunk.

A Balaton kutyákkal

Sokan nem szeretnének négylábú családtagjaik nélkül nyaralni akár rövidebb, akár hosszabb pihenésről van szó. Szerencsére a kutyabarát szemlélet már a Balaton környékén is általánosan jellemző, és egyre több program, kirándulóhely, vendéglátóegység és szálláshely várja tárt karokkal ebeinket is.

Szállásunk kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy mindenképpen kutyabarát szálláshelyet válasszunk, illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy valahol csak kistestű kutyákat fogadnak, vagy éppen maximum egy-két kisállatot vihetünk csak magunkkal.

A balatoni éttermek többsége is szívesen látja a – jól nevelt – kutyusokat, néha kint és bent is, máshol csak a teraszon vagy a kerthelyiségben ülhetünk le a kedvencünkkel. Érdemes az utazásunk előtt annak is utánanézni, hogy hová tudunk szőrös barátunkkal együtt beülni enni-inni valamit, hogy majd ne étlen-szomjan kelljen keresgélni.

A Balaton kutyákkal
A Balaton kutyákkal

A Balaton hűs vize nemcsak nekünk, embereknek, hanem a kutyáknak is felüdülést hozhat egy-egy forró nyári napon, de sajnos a tóban csak a kijelölt helyeken fürödhetünk együtt kedvenceinkkel, ilyenből pedig nem sok van. A déli parton található a Balatonföldvári kutyastrand és a hatalmas területű Fonyódi kutyastrand is. A Balaton nyugati csücskében a nemrég nyílt, kiválóan felszerelt Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert területén csobbanhatnak kutyusaink, az északi parton viszont csak a tihanyi Belső-tónál engedélyezett számukra a lubickolás.

De bárhová is megyünk, a kutyás etikettet mindenhol illik betartani. Szálláshelyen még a jól nevelt ebeket se hagyjuk magukra, ne engedjük őket a szobában rongálni, piszkítani! A kutyaürülék összeszedése pedig a szállás kertjében is ugyanúgy kötelező, mint az utcán.
Étteremben tartsuk ebünket szorosan magunk mellett pórázon, ne hagyjuk őt mászkálni, mások asztalához odamenni, ételt kunyerálni, vagy a kan kutyákat mindenhová jelölgetni!
Kutyás strandra csak jól szocializált, nem agresszív kutyát vigyünk, a természetben való kirándulások és túrázások során pedig kivétel nélkül tartsuk pórázon kedvencünket.

A Balaton vízhőmérséklete

A Balaton egész éves átlagos vízhőmérséklete 12,7 Celsius-fok, télen 2–4 Celsius-fokra hűl le a víz, nyáron a tartósan meleg időszakokban pedig nem ritka a 25–27 Celsius-fok sem. A Balaton vízhőmérsékletének eddigi rekordja 31 Celsius-fok volt, amely értéket kétszer is Siófoknál sikerült mérni: egyszer 2003-ban, második alkalommal pedig 2006-ban.

A Balaton déli partján a sekélyebb részeken jellemzően 1,5 Celsius-fokkal melegebb a víz, mint Tihanynál. Az északi parton azonban 1,5 Celsius-fokkal hidegebb is lehet a Tihanyban mért adatoknál, így a tó különböző pontjain akár 3 Celsius-fokos eltérés is lehet a víz hőmérsékletében.

Az aktuális vízhőmérsékletről a neten több oldalon, például ITT találhatunk hiteles és naprakész adatokat.

Balaton vízállása és vízhőmérséklete
Téli Balaton, alacsonyabb vízállással és vízhőmérséklettel, jégdarabokkal
Fotó: Canva

A Balaton vízállása

A Balaton vízállását 1987-ig csak a siófoki vízmérce adatai alapján mérték, az átlagos vízállás 1988-tól lett bevezetve. A Balaton vízállása egyébként a 70–90 centiméteres normál szabályozási sávba esik, egy átlagos télen a tó vízszintje pedig akár 30–35 centimétert is emelkedhet. Az évközi vízszintingadozás 40 centiméterre lett behatárolva, a természetes ingadozás azonban ennél jóval több, akár 70–80 centiméter lenne.

Nem is gondolnánk, hogy a túl magas vízállás is okozhat problémát. A forró, szélcsendes időszakban a gyorsan melegedő vízben a vízoszlop alja és teteje között túl nagy hőmérséklet-különbség alakul ki, ami elszigeteli az alsó vízréteget a felsőtől. Megfelelő átkeveredés hiányában pedig elfogy az oxigén az üledék feletti vízben, és megindul a foszforfelszabadulás, ami kedvezően hat az algavirágzásra. Ennek a hőrétegezettségnek az időtartama a vízhőmérséklet mellett a vízállástól is függ. Ha túl magas a vízszint, a rétegezettség akár 8–10 nappal is tovább jelen lehet. Erre a 2019-es nagy algavirágzás is kitűnő példa volt.

A Balaton aktuális vízállásáról több honlapon, például ITT is naprakész adatok állnak rendelkezésünkre. 

Balaton-átúszás

Az első Balaton-átúszás Szekrényessy Kálmán nevéhez fűződik, aki 1880. augusztus 29-én vitte véghez vakmerő bravúrját, amikor is 6 óra 40 perc alatt tette meg a több mint 10 kilométeres távot Balatonfüred és Siófok között. Ez a teljesítmény akkora hatást gyakorolt az akkori úszósportra, hogy emiatt rendezték meg 1881-ben az első hazai nemzetközi úszóversenyt.

Szekrényessy Kálmán a következő években még 4 alkalommal úszta át a Balatont, őt követte jóval később, 1896-ban Grafl Károly. Az első világháború előtt és a két világháború között rövidebb távon rendezték meg a versenyt, 1948-tól pedig rendszeresen, a 14 kilométer hosszú Siófok-Balatonfüred közötti szakaszon, Szekrényessy Károly emlékverseny néven tartották meg a Balaton-átúszást.

Balaton-átúszás
Balaton-átúszás
Fotó: www.balaton-atuszas.hu

A rendezvényről a Kádár-korszak vége óta beszélhetünk tömegsportként, a Balaton-átúszás mai formája, az 5200 méter hosszú Révfülöp–Balatonboglár táv 1983 óta létezik, és évről évre július első – korábban utolsó – szombatján tartják, illetve rossz idő esetén egy következő időpontra helyezik át.

A Balaton-átúszás 2023-as dátuma július 22. lesz, illetve kedvezőtlen időjárás esetén a tartaléknapok július 23., 29., 30., augusztus 5., 6., 12., 13. lehetnek. Nevezni az esemény honlapján lehet a teljes távra, illetve a Balaton-átúszás féltávjára is. Érdemes minél előbb jelentkezni, mert a két úszótávra a létszám limitált.

search icon