Mit tegyünk a túlérett paradicsomokkal?
Mit tegyünk a túlérett paradicsomokkal?

Pontosan hogyan járul hozzá a globális felmelegedéshez, ha kidobunk egy karfiollevelet vagy egy csomag töppedt paradicsomot?” – teszi fel a kérdést Lindsey Harrad új könyvében, a Living Plantfully címűben. A kapcsolat sokkal közvetlenebb, mint gondolnánk. A globális élelmiszerpazarlás önmagában az összes üvegházhatású gázkibocsátás 8-10%-áért felelős.

Ha az élelmiszer kárba vész, akkor a termeléséhez szükséges összes erőforrás is elpazarlódik, beleértve a víz- és földhasználatot, az állati takarmányt, a műtrágyákat, a növényvédő szereket, a feldolgozást, a csomagolást, a szállítást, a tárolást és a hűtést. Ha már egyszer megvettük, akkor ehhez még hozzáadhatjuk az üzletbe való utazás, az otthoni hűtés és a főzés személyes hatását. A globális élelmiszerrendszer együttesen az összes üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadáért felelős.

Könyvében Harrad azt javasolja, hogy a túlérett paradicsomból készítsünk chutney-t, vagy fagyasszuk le egészben, hogy konzerv helyett a curryhez vagy tésztaszószokhoz adjuk, vagy süssük meg csicseriborsóval, fokhagymával és kakukkfűvel, és tálaljuk kenyérrel.

A paradicsomnak viszonylag magas lehet az üvegházhatású gázkibocsátása, különösen akkor, ha fűtött üvegházakban termesztik vagy légi úton szállítják. Ahelyett, hogy elpazarolnánk a túlérett paradicsomot, inkább fagyasszuk le, ha pedig túl sok van belőle, akkor a chutney a biztos és szuperízletes módja a tartósításnak. Ez a lekvárféle függőséget okoz, és bármilyen sajtos ételhez illik; például sajtos pirítós és grillezett padlizsán mellé.

Egyes receptek szerint a mártások és chutney-k készítésekor meg kell hámozni és ki kell magozni a paradicsomot, de ez nem csak időpocsékolás, hanem élelmiszerpazarlás is. Csak apróra kell vágni, így nem maradnak élvezhetetlenül nagy héjdarabok, a magok pedig amúgy is jó ízt adnak hozzá, miért is hagynánk ki őket? A bennük lévő felesleges víz pedig a főzés során elpárolog.

Chilis paradicsomchutney

Előkészítés 10 perc

Főzés 40 perc

Hozzávalók

1 evőkanál olaj

1 lilahagyma, meghámozva és apró kockákra vágva

1-2 piros chili, ízlés szerint, finomra vágva

1 evőkanál reszelt gyömbér (héjával együtt)

2 gerezd fokhagyma, meghámozva és lereszelve

6 görögszénalevél

1 teáskanál füstölt paprika

Tengeri só

400 g túlérett paradicsom, apróra vágva

150 g finomítatlan cukor

2 evőkanál tamarindpaszta vagy almaecet

Tegyük az olajat egy kis serpenyőben közepes lángra, majd gyakori kevergetés mellett pároljuk meg a hagymát és a chilit, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát, a görögszénát, a paprikát és egy teáskanál tengeri sót, majd további három percig kevergetve pirítsuk.

Keverjük bele a paradicsomot, a cukrot és a tamarindpasztát (vagy ecetet), forraljuk fel, majd vegyük le a hőfokot, és hagyjuk főni körülbelül 30 percig, amíg a felére nem redukálódik. Öntsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le és tároljuk a hűtőben. Ha felbontottuk, egy hónapon belül használjuk fel.

Forrás (theguardian)

search icon