Hogyan készítsünk a hűtőben fonnyadozó zöldségekből laktató levest?
Hogyan készítsünk a hűtőben fonnyadozó zöldségekből laktató levest?

“Nagymamám mindig azt mondta, hogy a kanálnak meg kell állnia a borscsban, annyira tele kell lennie zöldségekkel” – meséli az ukrán szakács és ételíró, Olia Hercules a növényi alapú borscsról. Hozzáteszi, hogy bár a borscs egy leves, önmagában is egy kiadós étel, amely az idővel csak egyre jobb lesz, ezért azt tanácsolja, hogy készítsünk el egy nagy adagot, és a maradékot a következő napokban fogyasszuk el.

A borscsban az a legjobb, hogy a céklán kívül a többi hozzávaló elég rugalmas, így kiválóan felhasználható a hűtőszekrényben maradt mindenféle zöldség. Adhatunk hozzá burgonyát és/vagy bármilyen babot, más gyökérzöldséget, például paszternákot vagy fehérrépát, és zöldeket bármilyen káposzta vagy kelkáposzta formájában.

Hűtőszekrény-ürítő borscs

Ez a vibráló ukrán eredetű leves rendkívül sokoldalúan adaptálható, és mindenféle szezonális apróságot fel lehet használni hozzá. A pazarlás elkerülése érdekében ne hámozzuk meg azokat a zöldséget, amelyeket nem muszáj és tegyük bele nyugodtan a kelkáposzta torzsáját is, amelyeket a céklával együtt lereszelhetünk.

6 fő részére

2 kis cékla (levelekkel együtt, ha van)

3 evőkanál vörösborecet vagy más ecet

200 g hámozott hagyma és/vagy póréhagyma

1 sárgarépa

1 evőkanál olívaolaj

400 g apróra vágott paradicsomkonzerv vagy 400 g friss paradicsom, apróra vágva

1 liter zöldségalaplé, vagy víz, vagy csirkealaplé

300 g burgonya és más gyökérzöldségek (paszternák, fehérrépa) és/vagy bármilyen fajta bab.

400 g maradék zöldség (káposzta, kelkáposzta, karalábé, stb.), felszeletelve.

2 gerezd fokhagyma, meghámozva és apróra vágva

Só és fekete bors

Tejföl és kapor a tálaláshoz

Elkésztés

Vágjuk a céklát finom gyufaszálakra, majd keverjük el az ecettel.

A hagymát durvára kockázzuk, a sárgarépát lereszeljük, majd az olajban egy nagy serpenyőben addig pároljuk, amíg karamellizálódni nem kezd.

Keverjük bele az ecetes céklát (néhány céklaszálat tegyünk félre a díszítéshez), a paradicsomot és az alaplevet, majd adjuk hozzá a gyökérzöldségeket és a babot. Forraljuk fel, pároljuk öt percig, majd adjuk hozzá a többi maradék zöldséget. Főzzük további öt-tíz percig, amíg a zöldségek és a gyökerek megpuhulnak.

A vége felé tegyük bele a fokhagymát és fűszerezzük.

Tálaljuk tejföllel, kaporral és a félretett színes céklával.

Forrás (theguardian)

search icon