Hogyan kerülhető el, hogy felfaljuk a világot?

Hogyan kerülhető el, hogy felfaljuk a világot?
Hogyan kerülhető el, hogy felfaljuk a világot?

Egy új tanulmányban a tudósok kimutatták, hogy az élelmiszer-ágazat tekintetében a növekedés visszafogása önmagában nem tenné fenntarthatóvá az élelmiszer-rendszerünket – de az étkezési szokásaink megváltoztatása és a szén-dioxid árának bevezetése igen.

A Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) által vezetett csoport első ízben használt kvantitatív élelmiszer- és földrendszer-modellt, hogy felmérje, milyen hatással van az élelmiszerágazat üvegházhatású gázkibocsátására a növekedés visszaszorítása és a hatékonysági javaslatok. Megállapították, hogy az étrendváltással és a kibocsátási árak kombinálásával a 21. század végére a világ élelmiszerrendszere kibocsátás-semlegessé válhatna – egyúttal egészségesebb táplálkozást biztosítva a növekvő világnépesség számára.

A jelenlegi élelmiszerrendszerünk méretének csökkentése nem fogja jelentősen csökkenteni a kibocsátást. Ehelyett a globális élelmiszerrendszer természetét kell átalakítanunk” – mondja Benjamin Bodirsky, a Tainanban található World Vegetable Center kutatója és a tanulmány szerzője. „Ez egyrészt azt jelenti, hogy az emberek azt fogyasszák, amire a tápanyagszükségletük szempontjából fontos, így megfékezzük az élelmiszerpazarlást, és kiegyensúlyozottabb étrendet alkalmazunk, sokkal több zöldséget és kevesebb állati eredetű terméket fogyasztva. Másrészt a minőségi átalakulás nagyobb hatékonyságot jelent, így az élelmiszerek előállítása kevésbé környezetszennyező módon történne: a műtrágyák okosabb adagolásával vagy nagyobb hozamú növények ültetésével. A szén-dioxid-árképzés is segíthet a gazdálkodókat az alacsonyabb kibocsátású mezőgazdasági gyakorlatok felé terelni, mivel a kevesebb kibocsátás kevesebb költséget jelentene. Mindez együttesen drasztikusan csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.”

Az élelmiszertermelés és a földterületek kezelése a teljes ellátási lánc mentén a globális üvegházhatású gázkibocsátás akár egyharmadáért is felelős.

Forrás (enn.com)

search icon