Télen a madarak nem csupán az etetésért, de az itatásért is hálásak
Télen a madarak nem csupán az etetésért, de az itatásért is hálásak

A hideg, fagyos időszak beköszöntével egyre több természettel, madarakkal kapcsolatos írás foglalkozik a téli madáretetés mikéntjével és szabályaival, de jóval kevesebb szót ejtenek arról, hogy mi a helyzet a madáritatással. Pedig az etetés mellett ilyenkor az itatás is különösen fontos.

A madáritató ugyanolyan madárvédelmi eszköz, mint a mindenki számára ismert madáretető. A madáretető közelében kialakított itatót a napraforgómagra járó összes madár látogatni fogja, és olyan fajok is feltűnhetnek ilyenkor a víz mellett, amelyekkel egyébként ritkábban találkozunk az etetőnél. Ilyen például a kőrisek termését fogyasztó süvöltő, a fenyvesekben bujkáló apróság, a királyka, vagy a fagyöngy termésével táplálkozó léprigó.

Ha kedvet kaptunk segíteni a madaraknak, íme néhány hasznos tanács madáritató készítéséhez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) jóvoltából:

– Télen különösen előnyös, ha lágy műanyagból készült virágalátétet használunk itatótálcának, mert abból annak sérülése, eltörése nélkül eltávolítható a jég.

– A jégtelenítés úgy a legkönnyebb, ha a kézmeleg vízből a jégre és az edény hátuljára is csorgatunk egy keveset.

– A reggeli jégtelenítés elkerülhető, ha este kiöntjük az itatóból az ilyenkor többnyire még csak vékony jéghártyával fedett vizet.

– Ha éjszakára egy követ teszünk a kazánra, fűtőtestre, akkor ezt a jégtelenített itató vizébe téve elodázható a befagyás.

– Ha az itató napon van, akkor a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását.

– Ablakpárkányon, erkélyen, a házhoz közeli itatón hosszabbító segítségével, 10–20 W-os termosztátos (beállítható hőmérsékleten automatikusan ki- és bekapcsoló) akváriumfűtővel, kis költséggel folyamatosan fagypont feletti hőmérsékleten tartható az itató vize.

– Kis itatók vizében egy kevés cukor feloldása természetes fagyállóként kitolja a jégképződés idejét, és plusz energia-utánpótlást is jelent a madaraknak (sót ilyen célra ne használjunk, mert az életveszélyes a számukra).

– Az etetőre kihelyezett alma nemcsak élelmet, de némi vízutánpótlást is jelent a madarak számára. Ha ez kőkeményre fagyott, csurgassunk rá meleg vizet, hogy felpuhulva a gyengébb csőrű madarak számára is megkönnyítsük a csipegetését.

(Forrás: turistamagazin.hu Kép: pexels.com)

search icon