Ha a tetők felén napelem lenne, a villamos energia 100%-át fedezhetné

Ha a tetők felén napelem lenne, a villamos energia 100%-át fedezhetné
Ha a tetők felén napelem lenne, a villamos energia 100%-át fedezhetné

Vajon elegendő tetőfelület áll e rendelkezésre a technológia számára ahhoz, hogy megfizethető, alacsony szén-dioxid kibocsátású energiát termeljen mindenki számára? Hiszen nem csak azoknak van szükségük ilyen megoldásokra, akiknek saját házuk van.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent új tanulmány felmérte, hogy hány tetőtéri napelemre lenne szükségünk ahhoz, hogy az egész világ számára elegendő megújuló energiát termeljünk – és hogy hol kellene elhelyeznünk őket. Megállapították, hogy a világ tetőinek mindössze 50%-át kellene napelemekkel fedni ahhoz, hogy elegendő villamos energiát tudjunk biztosítani a globális éves szükséglet kielégítésére.

A tetők elhelyezkedését vizsgálva kiszámították, hogy általában a magasabb földrajzi szélességeken, például Kanadában található tetők energiatermelési potenciálja akár 40%-kal is eltérhet az év során, mivel a téli és a nyári napsütéses időjárás között nagy különbségek vannak. Az Egyenlítőhöz közeli háztetők esetében azonban általában csak körülbelül 1%-os eltérés tapasztalható az évszakok között, mivel a napsütés sokkal egyenletesebb. Ez azért fontos, mert a havi potenciál nagymértékű ingadozása jelentős hatással lehet a napenergiával termelt villamos energia megbízhatóságára az adott régióban. Azokon a helyeken, ahol a napsütés rendszertelenebb, más energiatárolási megoldásokra van szükség – ami növeli a villamosenergia-költségeket.

Eredményeik alapján Ázsia tűnik a legolcsóbb helyszínnek a napelemek telepítéséhez, ahol – olyan országokban, mint India és Kína – egy kilowattóra (kWh) villamos energia, azaz körülbelül 48 óra laptop-használat mindössze 0,05 pennyért előállítható. Ez az olcsó panelgyártási költségeknek, valamint a naposabb éghajlatnak köszönhető.

Úgy tűnik, hogy a tetőtéri napelemek ugyanolyan hasznosak lehetnek az alacsony népességű területeken, mint a városi központokban. A távoli területeken élők számára a panelek segítenek feltölteni vagy akár helyettesíteni az esetlegesen megbízhatatlan helyi hálózatokból származó ellátást. A városokban élők számára pedig jelentősen csökkenthetik a fosszilis tüzelőanyagok elégetése által okozott légszennyezést.

A tetőkre telepített napenergia hatalmas lehetőségeket rejt magában az energiaszegénység enyhítésére, és arra, hogy a fogyasztók kezébe világszerte újra tiszta, környezetkímélő áramot adjon. A magyarországi napelemparkról ebben a cikkben olvashatsz érdekességeket.

Forrás (ecowatch)

search icon