A világ legnagyobb zöldkötvény-kibocsátását hajtotta végre az EU
A világ legnagyobb zöldkötvény-kibocsátását hajtotta végre az EU

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány okozta helyreállítást támogató NextGenerationEU nevű programja keretében kötvényeket bocsátott ki 12 milliárd euró értében, a kötvényekből befolyó összegek környezetkímélő, illetve a zöld átállást segítő kezdeményezések céljait szolgálják majd – közölte az uniós bizottság kedden.

Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztos közölte, a megvalósult kötvénykibocsátás a világ eddigi legnagyobb zöldkötvény-kibocsátása, ami jelentős lökést ad majd a pénzügyi piacoknak, valamint finanszírozza a koronavírus-járványból történő zöldebb kilábalást az Európai Unió egészében.

A zöldkötvény-kibocsátásból származó pénzeket az uniós helyreállítási eszköz keretében a zöld és fenntartható kiadások finanszírozására fordítják.

Az Európai Bizottság szeptember elején hagyta jóvá az uniós zöldkötvény-kibocsátási keretet, megteremtve ezzel 250 milliárd euró értékű zöld kötvény tervezett kibocsátásának lehetőségét. A keretösszeg a koronavírus-járványt követő helyreállítást segítő Next Generation EU nevű csomag teljes értékpapír-kibocsátásának 30%-át teszi ki.

Minden tagállamnak a koronavírus-járványt követő gazdasági kilábalásra vonatkozó nemzeti terve szerinti összegek legalább 37%-át éghajlat-politikai vonatkozású beruházásokra és reformokra kell fordítania. Több tagállam az előírtnál nagyobb mértékű ráfordításokat tervez. (MTI)

search icon