Zöld mérföldkőhöz érkezett a hazai bankrendszer
Zöld mérföldkőhöz érkezett a hazai bankrendszer

A napokban publikált globális fenntarthatósági elemzés sok tekintetben az élenjárók közé sorolja Magyarországot és az MNB-t.

Idén októberben jelent meg a World Wide Fund for Nature (WWF) által kialakított interaktív online eszköz, amely összehasonlíthatóvá teszi a pénzügyi szabályozókat, felügyeleteket és jegybankokat annak kapcsán, hogy miként integrálják az éghajlati, valamint a tágabb értelemben vett környezeti és társadalmi szempontokat a gyakorlatban.

Ez az eszköz 37 ország – köztük Magyarország – és az Európai Unió pénzügyi szabályozási környezetét értékelte három fenntarthatósági kategóriában: klíma-, környezeti és társadalmi szempontok szerint.

Eközben az OTP Bank révén magyar pénzügyi szereplője is van a fenntarthatóságot célul kitűző egyik legfontosabb nemzetközi bankolási kezdeményezésnek.

Az OTP – első hazai hitelintézetként – csatlakozott az ENSZ Környezetvédelmi Programja Felelős Banki Működés Irányelvei elnevezésű kezdeményezéshez. A dokumentumot eddig világszerte 250 hitelintézet – köztük több hazai kereskedelmi bank külföldi anyabankja – írta alá.

Az elvárásokat írásban elfogadó hitelintézeteknek – az ENSZ szakértőinek lehetséges módszertani támogatása mellett – 18 hónapon belül át kell tekinteniük üzleti működésüket, hogy azonosítsák annak a környezetet leginkább befolyásoló elemeit. Ezután legalább két konkrét – a fenntarthatósági törekvésekkel, mint például a klímavédelemmel összecsengő – célt kell nyilvánosan kitűzniük, mellyel kapcsolatos haladásukat, eredményeiket is nyilvánosan kommunikálniuk szükséges.

(Forrás: novekedes.hu Kép: pexels.com)

search icon