Így csökkentsd az irodai hulladék mennyiségét!
Így csökkentsd az irodai hulladék mennyiségét!

A fenntarthatóságra való törekvésnek nem csak otthon, de a munkahelyen is a kultúra részévé kell válnia. Ez bizony nem lesz könnyű, hiszen az olyan tevékenységek, mint a nyomtatás, a közös hűtőben felhalmozódó élelmiszerek, vagy épp az egyszer használatos tárgyak garmadája az irodai lét meghatározó elemei. Mégis muszáj lesz tennünk azért, hogy ez megváltozzon. De vajon mit tehetünk azért, hogy az iroda környezetterhelése alacsonyabb legyen?

Kezdjünk kis lépésekkel!

Első körben már az is nagy lépés lehet, ha megjelennek a szelektív gyűjtők a munkahelyen. Sajnos ez ma még nem nevezhető általánosnak. Ahogy például az sem, hogy lekapcsoljuk magunk után a villanyt. Otthon könnyebb, ott miénk a felelősség, de az irodában ez sokfelé oszlik és ha nem vagyunk tudatosak, könnyen át tudunk siklani ilyen aprónak tűnő, de mégis nagyon fontos dolgok felett!

Kell egy csapat!

Érdemes összefogni a környezetvédelemre nyitott kollégákkal, és az előzőleg azonosított problémaforrások mellé egy-egy felelőst állítani. Az ő feladatuk az lesz, hogy segítsenek a többi munkatársnak megérteni, miért fontos például az, hogy ne nyomtassunk ki minden e-mailt!

Fejezzük be a nyomtatást!

Az iroda egykor egyenlő volt a papírokkal. A papírmunka szó talán örökre kitörölhetetlen marad a szótárunkból, pedig ma már szinte mindent digitálisan, online intézünk. Mégis vannak olyan irodák és/vagy munkatársak akik megszállott nyomtatók, pedig ma már széles körben elterjedtek a papírmentes irodák. Ha a te irodád még nem ilyen, próbálj párbeszédet nyitni róla. A főnök könnyebben meggyőzhető, ha megemlíted mennyit lehet spórolni a nyomtatási és papírköltségek eltűnésével!

Ne rendelj, főzz!

Nagy lépést tehetsz hulladékcsökkentés felé, ha elkezded otthonról hordani az ételt, ahelyett, hogy rendelnél. Arról nem is beszélve, hogy ezzel rengeteget spórolhatsz is. Ha néha a kollégáknak is hozol kóstolót, a munkahelyi kapcsolataid is mélyülhetnek, hiszen a mondással ellentétben igazából mindenki szívét a hasán keresztül lehet elnyerni.

search icon