Mit tegyünk, ha ránk tör a klímaszorongás? – Holnapután
Mit tegyünk, ha ránk tör a klímaszorongás? – Holnapután

Manapság szinte minden napra jut valamilyen – a klímaváltozással összefüggésbe hozható – természeti katasztrófa. Még rosszabb, hogy már nem csak távoli országok problémáival szembesülünk, de saját bőrünkön is érezhetjük a változásokat: elég csak a hőhullámokra és a régiónkat is sújtó aszályra gondolnunk. Ilyen helyzetben pedig a környezetért aggódó emberek úgy érezhetik, nem elég mindaz az erőfeszítés, amit a hétköznapokban tesznek a klímaváltozást erősítő hatások leküzdésére.

Aktuális adásunkban a klímaszorongásról beszélgetünk. Bár a fogalom meglehetősen új, máris tömegeket érinthet. A kérdés kibontásában Csizmadia Máté, agrármérnöki végzettséggel is rendelkező (klíma)pszichológus, a Zöld Pszichológia blog szerzője segít.

A Greendex a hitvallása szerint a klímacselekvés motorja, nem pedig a klímaszorongás gerjesztője kíván lenni. De vajon az utóbbi feltétlenül negatív dolog?

Ahogy az adásban megemlítjük, a klímaszorongás nem kizárólag bénító hatású lehet, akár cselekvésre is ösztönözhet. Ehhez persze arra is szükség van, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egyes cselekedeteink milyen hatást válthatnak ki. Vendégünk szerint azt is fontos lehet átgondolni, hogy miből fakad a boldogság, és mi az, ami csak pillanatnyi örömöt okoz. A túlfogyasztás mögött legtöbbször olyan vágyak állnak, melyeket a fogyasztással valójában nem vagy csak rövid időre tudunk kielégíteni.

Az adásban szóba kerül még az „aggódás véges készlete” és a Greta Thunberg-jelenség, de beszélünk arról is, hogy milyen lehetőségeink vannak a mindennapokban arra, hogy tudatosabban és fenntarthatóan éljünk, és az ilyen irányú erőfeszítéseinket értékelni is tudjuk.

Tavasszal indult a Greendex új rádióműsora, a Holnapután a 98.6 Manna FM-en. Az adás minden vasárnap 11 órától hallható a rádióban. Ha lemaradnál róla, akkor sem kell kétségbe esned: a Puskás-Dallos Peti és Novák Zsombor műsorvezetésével megvalósuló adásainkat visszahallgathatod a Greendex podkasztcsatornáján!

search icon