A hulladékprobléma nem a hulladéknál kezdődik
A hulladékprobléma nem a hulladéknál kezdődik

Hogy mennyire fontos a környezetvédelem, a fenntartható jövő, a zero waste kezdeményezés, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg.

Amennyiben már a meglévő hulladék kezelésére koncentrálunk, akkor sosem fogjuk tudni a hulladékproblémát teljes mértékben megoldani, ettől függetlenül kétségtelen, hogy nagyon fontos a hulladék elkülönített gyűjtése és hasznosítása.

Nem a hulladék kezelését kellene elsődleges célként kitűzni, hanem a keletkezésének megelőzését. Rengeteg olyan lehetőség van, amellyel csökkenteni lehet a hulladék keletkezését bolygónk védelme érdekében, de ehhez, szem előtt kellene tartani a zero waste szemléletet egészen a jogszabályalkotástól, a gyártáson és szállításon át a forgalmazásig és fogyasztásig.

A Humusz Szövetség (hulladék csökkentésre fókuszáló szervezet) a Hulladékmegelőzési Világnap (#NuHuNap) alkalmából online kommunikációs kampányt indított a Facebook és Instagram oldalán. Március 20-tól kezdve minden nap bemutatott egyet a hulladékcsökkentés tíz pontjából. Március 30-án pedig egy videóban mutatta be a hazai zero waste hálózat Hulladékmegelőzési Világnapi üzenetét.

(Forrás: markamonitor)

search icon