Hogyan készítsünk a túlérett paradicsomból frissítő spanyol levest?

Hogyan készítsünk a túlérett paradicsomból frissítő spanyol levest?
Hogyan készítsünk a túlérett paradicsomból frissítő spanyol levest?

A túlérett paradicsomot meg kell becsülni, nem pedig kidobni a kukába. Sőt, minél érettebb, annál jobb ehhez a szuper frissítő, hideg leveshez.

A salmorejo egy olyan leves, amely hasonlít a gazpachóhoz, de egyszerűbben elkészíthető és ugyanolyan finom. A paradicsom annál ízletesebb lesz, minél érettebb, ezért őrizzük kincsként, nehogy kidobjuk a házban lévő megfonnyadt darabokat. (Egyébként soha ne tegyük őket a hűtőszekrénybe, mert akkor veszítenek az ízükből). Amikor a paradicsom érettségének csúcsán van, mint ebben az időszakban, itt az ideje, hogy salmorejót készítsünk.

A szikkadt kenyér sűríti be ezt a levest, így lesz laktató előétel belőle, amely szép bársonyos textúrájú. De még ízesebb, ha a hagyományos fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyeret használunk. A teljes kiőrlésű kenyér még mindig finom textúrát eredményez anélkül, hogy a színt túlságosan befolyásolná, ráadásul a gabona legtáplálóbb részét – vagyis a csírát és a korpát – is megkíméljük a pazarlástól.

Salmorejo

Minél érettebb a paradicsom, annál jobb ehhez a leveshez, mert több ízt ad hozzá, függetlenül attól, hogy mennyire puhult meg. A leves hűtőben jól eltartható, és hidegen tálalva nagyon frissítő, ezért a legjobb eredmény érdekében akár két nappal korábban is elkészíthetjük. A hűtőben akár öt napig is eláll, de néhány nap után szükség lehet egy habverőre, hogy újra összeálljon.

A sherryecetnek olyan csodálatos, édes és jellegzetes íze van, amely egyedülálló ízvilágot kölcsönöz ennek a levesnek. De ha nem tudunk beszerezni, a fehérbor-, vörösbor- vagy almaecet is jól használható, és mindegyik a saját ízletes tulajdonságait adja az eljáráshoz. Ha a paradicsom nagyon savas, adjunk hozzá kevesebb ecetet és ízlés szerint egy csipetnyi cukrot, hogy kiegyensúlyozzuk az ízeket.

Hozzávalók

700 g túlérett paradicsom
1 kis gerezd fokhagyma, meghámozva
1-2 teáskanál sherryecet (vagy más ízes ecet)
70 g szikkadt kenyér – legjobb a teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült kovászos kenyér
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Tengeri só és fekete bors
½-1 teáskanál finomítatlan cukor (nem kötelező)
1 keményre főtt tojás, a tálaláshoz (nem kötelező)
4 szelet serrano sonka, a tálaláshoz (nem kötelező)

Tegyük a paradicsomot, a fokhagymát, az ecetet és a kenyeret egy turmixgépbe, és pürésítsük finom péppé. Járó motorral lassan öntsük bele az olajat, és addig turmixoljuk, amíg az el nem emulgeálódik a levessel. Ízlés szerint fűszerezzük, és ha szükséges, adjunk hozzá még egy teáskanál ecetet vagy egy csipet finomítatlan cukrot, hogy kiegyensúlyozzuk a savasságot.

Tegyük a hűtőbe legalább egy órára, és úgy tálaljuk, ahogy van, vagy, ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, reszelt kemény tojással, serrano sonkadarabokkal és egy csepp extra szűz olívaolajjal meglocsolva.

Forrás (theguardian)

search icon