Nem is gondolnád, hogy erre is jó a narancshéj!
Nem is gondolnád, hogy erre is jó a narancshéj!

Sokat írtunk már arról, hogy szilveszteri tűzijáték, illetve általánosságban a tűzijátékok miért károsak vagy épp veszélyesek. Ennek megfelelően senkit nem buzdítanánk arra, hogy ilyeneket használjon az év utolsó napján. Létezik azonban egy kevésbé veszélyes, de legalább olyan izgalmas, ráadásul kellemes illatú megoldás is.

Biztos spriccelt már a kezedre, ruhádra a narancshéj a gyümölcs pucolása közben. Beltéri ökotűzijátékunkhoz ezt, illetve a narancshéjban található anyagokat (illóolajok, keserűanyagok, karotinoidok, narancssavak keveréke) fogjuk felhasználni.

A teljes művelethez nincs másra szükség, csak egy mécsesre és legalább egy szem déligyümölcsre. A lepucolt héjat tartsuk a láng irányába oldalról, majd nyomjuk össze úgy, hogy a külső oldalról épp a láng felé spricceljen a keverék. Jutalmunk néhány szép szikra és némi citrusillat lesz. Még szebb az eredmény, ha sötét szobában csináljuk.

A tűzvédelmi szabályokra mindenképp figyeljünk oda, a közelben ne legyen éghető anyag!

És ha már narancshéj..

Egyszerű és látványos tűzijátékon túl a narancs héját máshol és máshogy is felhasználhatjuk. Cikkünkben végigjárjuk, hogy mi mindenre jó a citrusfélék héja a szépségápolástól, a takarításon át, a szúnyogok távoltartásáig. Egyetlen dologra kell csak odafigyelnünk: kezeletlen, bio gyümölcsöt válasszunk!

Sőt! A narancs akár a kertben is jól jöhet, a csigák távoltartásában is lehet szerepe. A közhiedelemmel ellentétben kis mennyiségben a komposztba is kerülhet a héjból, de létfontosságú ebben az esetben is: kizárólag bio narancs héja kerülhet a komposztba! Kivétel, ha közösségi komposztálót használunk. Ezeknél a legtöbb esetben kikötik: a citrusfélékkel maradjunk távol. A közösségi komposztálás szabályait minden esetben tartsuk tiszteletben!

search icon