Tudtad, hogy a narancshéj a kertedben is hasznos lehet?
Tudtad, hogy a narancshéj a kertedben is hasznos lehet?

Számodra egyértelmű, hogy a narancs héját kidobod, miután meghámoztad? Ne tedd. A narancs héja ugyanis a kerted jóbarátja lehet.

A narancshéjjal akár a virágcserepeket is helyettesítheted. Ha nincs kerted, de palántázni szeretnél, akkor érdemes ezt a trükköt bevetned.

Legközelebb amikor narancsot eszel, tedd ezt: vágd félbe a gyümölcsöt, kanalazd ki belőle a narancshúst, és vágj egy lyukat a narancs héjába középtájt, hogy azon keresztül kicsöpögtethesd a maradék levét. Aztán a héj belsejébe helyezd bele a virágföldet és a magokat, és láss csodát. Idővel ki fognak kelni az elültetett magok, a héj pedig tökéletesen funkcionál majd cserépként. Ha pedig kikeltek a magok, azt már nyugodtan kiültetheted héjastól a kertbe.

Eleged van abból, hogy a kertedet megszállták a csigák? Ha a fent említett módon kiültetjük a narancs héját a kertbe, az jó eséllyel csigacsalivá változik, és legyen szó akár éticsigáról, akár meztelen csigáról, azok jó eséllyel a narancs héjában fognak ragadni, és többé nem fogják károsítani a virágaid.

De nem csak a csigák ellen hasznos fegyver a narancshéj. Más kerti kártevők ellen is kiválóan lehet hasznosítani.

Vágd darabokra a narancs héját, és szórd szét a kertben. A rovarok utálják a citrusfélék illatát, így ezzel a trükkel távol tarthatod őket a kertedtől. Csak arra figyelj, hogy ne száradjanak ki túlságosan a héjdarabok, mert akkor nem hatásos a trükk.

A narancshéjból természetes kártevőirtó spray is készíthető, mely távol tartja a kertből a csigákat, levéltetveket, hangyákat, szúnyogokat, molytetveket, muslincákat és más rovarokat is. Csak tegyél néhány narancshéjat egy kis csésze vízzel elkeverve egy edénybe, és forrald azt fel. Hagyd a keveréket 10 percig forrni, majd zárd el a tűzhelyet. Ha kihűlt a folyadék, szűrd le, és öntsd egy üres sprayflakonba. A “végeredményt” érdemes 3-4 naponta használni, és megritkulnak a kerti kártevők.

Érdemes tudnod még, hogy a narancshéj olyan, a föld és a növények számára hasznos anyagokat tartalmaz, mint a foszfor, a nitrogén és a kálium. Tehát a narancshéjjal való komposztálással csak nyerhetsz te is és a kerted is.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

search icon