Részben sikeres volt a génmódosított szúnyogokkal végzett nagyszabású kísérlet
Részben sikeres volt a génmódosított szúnyogokkal végzett nagyszabású kísérlet

Sikeres volt az az Egyesült Államok legdélebbi pontján, a Florida Keys szigetcsoport szigetein egy éve megkezdett kísérlet, melynek keretében több százmillió génmódosított rovart engedtek szabadon.

Az eredményekről a Nature tudományos folyóirat számolt be. A kísérlet célja az volt, hogy megtudják: lehetséges-e biotechnológiai eszközökkel csökkenteni a vadon élő szúnyogpopulációt. Ezzel áttételesen a szúnyogok által terjesztett fertőzések megelőzése a cél, mint amilyen például a Zika-, a dengue- vagy a sárgaláz.

A kísérlet tavalyi indulásakor a helyi hatóságok és a brit Oxitec cég hím egyiptomi csípőszúnyogok génmódosított lárváit telepítette a helyi ökoszisztémákba. Ezek különlegessége, hogy a hímek utódai szintén csak hímivarúak lehetnek, ezzel csökkentve a vérszívó nőstények számát.

A kutatók vizsgálatai alapján a génmódosított szúnyogoknak valóban zömmel hím utódai lettek, az esetleges nőstények pedig még az ivarérettség elérése előtt elpusztultak. Érdekesség viszont, hogy a módosítás mindössze három generáció után nyom nélkül eltűnt a vadon élő populációkból. Szintén érdekes, hogy az eredeti kibocsátási pontok 400 méteres körzetén kívül nem terjedt el a mesterséges génváltozat.

A kísérlet azonban nem adott választ arra a kérdésre, hogy valóban csökkentheti-e a térségben a fertőzések számát a beavatkozás. Már csak azért sem, mert Florida Keys területén az egyiptomi csípőszúnyog a szúnyogpopuláció mindössze 4%-át teszi ki. Az igazán veszélyes fertőzéseket nagyobb arányban más fajok terjesztik.

Az újszerű megoldások igen fontosak lehetnek a jövőben, amikor a felmelegedés miatt egyre nagyobb területeken jelenhetnek meg fertőzéseket terjesztő szúnyogok. A ma leginkább elterjedt irtási módszerek sajnos más fajokra is veszélyt jelentenek.

search icon