Szemét mint energiaforrás? – Ugyan már!

Szemét mint energiaforrás? – Ugyan már!
Szemét mint energiaforrás? – Ugyan már!

Hagyjuk azt, hogy szemétégetéssel ki fogjuk váltani az orosz gázt! Felmerültek olyan gondolatok az EU-n belül, hogy érdemes lenne fokozni a szemétégetést, de most bizonyságot nyert, hogy ezzel alig 1%-át lehetne kiváltani az orosz gáznak.

A Zero Waste Europe program felhívja a figyelmet, hogy a tagállamoknak fenntartásokkal kell kezelnie a hulladékégető ipar azon állítását, miszerint hatékony megoldás lehet az orosz földgáz pótlására és az energiafüggetlenség elérésére a saját hulladék elégetése.

Az EU elkészítette a REPowerEU tervét, amivel mihamarabb le szeretne válni az orosz gáztól való függésről, és előzőlegesen olyan érvek is felmerültek, hogy esetleg a hulladékégetésből származó hőenergia jó alternatíva lenne.

Egy friss tanulmány szerencsére leszámolt ezzel az aggályos képzettel. Kiderül, hogy az hulladékégetés révén megtermelt energiával a 27 uniós tagállam által fogyasztott orosz gáznak mindössze 1,1%-a váltható ki. Cáfolják a hulladékgazdálkodási iparág azon állításait, miszerint az EU orosz gáztól való függésének csökkentése érdekében célszerű lenne növelni a hulladékégetést.

Az sem utolsó érv, hogy új hulladékégetőkre korlátozottan van igény. Az új égetőművek megépítéséhez idő kell, tehát – hacsak nincsenek máris kész tervek – igen valószínűtlen, hogy rövidtávon hatásuk lenne a gázfüggőség csökkentésére.

Veszélyes szmog és szemétégetés

A szemétégetés nem jelent végső megoldást a hulladékkezelésre sem, mert bár fizikailag eltűnik a probléma, a levegőben továbbra is jelen lesz, még akkor is, ha a modern szemétégetők hőenergiát állítanak elő.

A hulladékégetés kérdését vizsgáló egyik magyar és román  megállapította, hogy a települések levegőjében található policiklusos aromás szénhidrogének (PM10) számához a hulladékégetés nagyjából 5%-kal járul hozzá. Ha azonban figyelembe vesszük a fenti adatokat, ennek egészségkárosító hatása a maradék 95%-nak akár több százszorosa is lehet.

forrás: zerowasteeurope.eu

search icon