Egy hely, ahová nem csak bevásárolni járnak az emberek – Interjú Toldi Ágnessel, a Czifra Cekker Csomagolásmentes Bolt tulajdonosával
Egy hely, ahová nem csak bevásárolni járnak az emberek – Interjú Toldi Ágnessel, a Czifra Cekker Csomagolásmentes Bolt tulajdonosával

Néhány éve még újdonságnak számítottak, mára azonban országszerte egyre több helyen megtalálhatók a csomagolásmentes üzletek, melyekbe betérve sokkal többet kapunk, mint csupán egy helyet, ahol fenntarthatóbban vásárolhatunk. Cikkünkben Toldi Ágnessel, a fóti Czifra Cekker Csomagolásmentes Bolt tulajdonosával beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy csomagolásmentes boltot nyiss?  

Családommal már régóta igyekszünk minél inkább környezetbarát és fenntartható életet élni a mindennapokban, amiben sok más mellett természetesen a csomagolásmentes megoldások is nagy szerepet játszanak. Két éve, 2022-ben a Covid-járvány idején megszűnt a munkahelyemen a pozícióm, és munkanélküli lettem. Ekkor elmentem a Munkaügyi Központba, ahol remek lehetőséget ajánlottak egy saját vállalkozás beindítására, állami támogatással. Arra gondoltunk, hogy milyen jó lenne ebbe még a környezettudatosságunkat is beletenni, így tulajdonképpen adta magát, hogy csomagolásmentes boltot nyissunk.

Fotó: Toldi Ágnes

Maga a projekt egyébként igen komoly erőfeszítést igényelt: üzleti tervet kellett készíteni, különböző oktatásokra kellett járni, és ehhez hasonlók. Akkor még úgy volt, hogy az én pályázatom is a körülbelül húsz nyertes között lesz, de sajnos az utolsó pillanatban lecsökkentették a keretösszeget, és végül csak két vagy három pályázó kapta meg a támogatást. Viszont ekkorra már annyi energiát fektettünk bele a tervekbe, hogy végül családi összefogással, saját tőkéből 2022 nyarán megnyitottuk a boltunkat Fóton. 

Nem volt nehezebb egy ilyen üzletet vidéken megismertetni a közönséggel, mint mondjuk Budapesten?

Egyáltalán nem. Szerintem a fővároshoz képest még szerencsésebb is egy ilyen bolt vidéken, hiszen az emberek közelebb vannak a természethez: komposztálnak, zöldséget termelnek, állatokat tartanak. Emiatt sokkal természetesebb számukra az is, hogy óvják, védjék a környezetüket.

Milyen volt a Czifra Cekker fogadtatása?

Aki tudta, hogy miről szól ez az egész, az rettenetesen örült neki. Mivel előtte már posztoltam a nyitásról, rengetegen várták már, hogy betérhessenek hozzánk, és nagy szeretettel fogadtak minket. Azonban a mai napig akadnak olyanok is, akik nem tudják, hogy mi fán terem egy csomagolásmentes bolt, és félnek kipróbálni, nem mernek ide bejönni.

Mitől félnek azok, akik nem mernek ilyen boltban vásárolni?

Szerintem egyrészt sokan nem mernek az ismeretlen felé nyitni, illetve „cikinek” tartják, hogy nem tudják, mi is ennek a menete. Egy ilyen boltban nemcsak lekapom a polcról a terméket, és megyek tovább, hanem személyesen is kapcsolatba kerülünk egymással. De szerencsére napi szinten jönnek be új arcok, akik utána mindig mosolyogva nyugtázzák, hogy ez valóban mennyire jó dolog.

Fotó: Toldi Ágnes

Van olyan társadalmi réteg vagy korosztály, amelyik jobban vagy éppen kevésbé nyitott erre?

Nem, nincs ilyen. Mindenféle vásárlóm van a gimnazistáktól kezdve a fiatal párokon, a kismamákon, a nagycsaládosokon át a nyugdíjasokig vagy az egyedülállókig. Talán a férfi vendégek valamivel kevesebben vannak, de ők is egyre többen jönnek, és egyre ügyesebben intézik ezt a típusú vásárlást is.

Te mennyire látsz pozitív tendenciát az emberek környezettudatosságában?

A környezetemben már több éve tapasztaltom, hogy egyre inkább környezettudatosak az emberek, amióta pedig a bolt is megvan, látom, milyen sokan térnek át a csomagolásmentes vásárlásra. Olyan törzsvásárlóim is vannak, akik a Czifra Cekker előtt nem is jártak ilyen boltban, mára viszont igencsak ráéreztek arra, hogy ez mennyire szuper, és nem csak a cikkek beszerzése miatt.

Ezek az üzletek az élet más területén is pozitív változást hoznak, nem csupán a vásárlási szokásaink terén?

Mindenképpen. Amellett, hogy egy csomagolásmentes bolt környezet- és pénztárcabarát, az ember lelkének is jót tesz, hiszen itt nem tolják a bevásárlókocsit a lábunkra, nem harsog a populáris zene, hanem nyugodtan, csendben, stressz és rohanás nélkül lehet vásárolni. Itt sokszor vadidegenek is szóba elegyednek egymással, beszélgetnek, tapasztalatokat, tippeket, trükköket, recepteket osztanak meg a másikkal. Kicsit közösségi tér is a bolt, aminek a mai online, a személyes kapcsolatot egyre inkább mellőző világban szerintem nagyon fontos, közösségépítő szerepe is van.

Fotó: Toldi Ágnes

Hovatovább, mi csomaglásmentes boltosok is széthúzás helyett összedolgozunk, támogatjuk egymást. Bár nincs egyesületünk, mégis kéthetente vagy havonta tartunk megbeszéléseket a felmerülő kérdések vagy problémák kapcsán, vagy például más boltokkal közösen rendelünk bizonyos beszállítóktól, hogy minél kisebb legyen a mi ökológiai lábnyomunk is.

Milyen termékeket árultok?

Nálunk a hűtendő termékeken kívül szinte minden megtalálható. Különböző száraztészták, hüvelyesek, sütési alapanyagok, lisztek, cukor, só, fűszerek, tisztítószerek, édességek, fogkefe, és még sorolhatnám, mennyi minden sorakozik a polcokon. És természetesen arra is törekszünk, hogy a lehetőségekhez mérten minél egészségesebb élelmiszereket áruljunk, minél több hazai kisvállalkozóval, gyártóval, termelővel dolgozzunk együtt, illetve mi magunk is minél kevesebb hulladékot termeljünk. Ezért olyan beszállítókat próbálunk választani, akik visszaveszik a csomagolóanyagokat, például a fűszeresvödröket, a szörpös- vagy mézesüvegeket.

Fotó: Toldi Ágnes

Ha jól tudom, különböző workshopokat és előadások is tartotok?

Igen, próbálok minél nagyon hangsúlyt fektetni az edukációra. Volt már például fermentációs workshopunk, illetve a Tudatos Vásárlók Egyesületével közösen minden évben tavasszal és ősszel szervezünk egy úgynevezett „ökokamra” eseménysorozatot is, ahol a vegyszermentes takarítástól a házilag készített tisztítószereken át a vegán életmódig mindenféle téma előkerül.

Emellett kirándulásokat, ehető növényeket bemutató túrákat is szervezünk a közeli fóti-Somlyóra, ahol csodálatos állat- és növényvilág található. És ami szintén nagyon lényeges: számos iskolai osztály, sőt óvodai csoport is megfordult már nálunk, ezáltal a fiatal korosztálynak is meg tudjuk mutatni, hogy a maguk szintjén mit tehetnek a bolygó jövőjéért.

Ezek szerint igen lényegesnek tartod a fiatalok edukációját is?

Abszolút, hiszen igazából bennük van a jövő, ők tudják csak visszafordítani ezt a folyamatot, amire most próbálunk kétségbeesetten megoldást találni. Szerencsére azt látom, hogy nagyon sokuk fogékony mindezekre, illetve felismerik, hogy a környezettudatosság nem ördögtől való, és nem egyenlő az aszkéta életmóddal, hanem apró kis változtatásokkal is nagy eredményeket lehet elérni. Például PET-palack helyett kulacsot használnak, vagy folpack helyett újraszalvétába csomagolják a szendvicsüket. Ha ebben a tudatban nőnek fel, ha ezeket a rutinokat elsajátítják, és beépítik a hétköznapjaikba, már sokat tettünk a bolygóért. Nem véletlenül az a kedvenc mottóm, hogy nem egy maréknyi emberre van szükség, akik tökéletesen zero waste módon élnek, hanem milliókra, akik tökéletlenül teszik mindezt.

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Toldi Ágnes

search icon