Anglia betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Anglia betiltja az egyszer használatos műanyagokat
Anglia betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Az Egyesült Királyság is harcba száll az egyszer használatos műanyag villák és tányérok ellen, hogy csökkentsék a környezetszennyezést.

Anglia sajnos nagyon rosszul áll az ilyen típusú hulladék terén. A britek évente körülbelül 1,1 milliárd egyszer használatos tányért és 4,25 milliárd evőeszközt használnak el. Amelynek mindössze 10%-át hasznosítják újra.

Az Unió, ilyen téren vezet

Az Unió már előbb meglépte ezt a lépést és 2021 óta tilos kereskedelemben árusítani minden olyan műanyag evőeszközt, ami könnyen és olcsón helyettesíthető: ilyenek például a műanyag fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők – ezeket elvileg csak fenntartható anyagokból, például papírból lehetne gyártani.

Bizonyos termékeket – például az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket – pedig szabványos címkével kell ellátni, amelyből kiderül, annak milyen káros hatása van a környezetre, és mennyi műanyagot tartalmaz.

Még azért nem teljes a siker

Az angol határozat még nem teljesen átfogó, hiszen a tilalom egyelőre csak az éttermekben, kávézóban vagy elvitelre vásárolt ételek és italok csomagolásaira vonatkozik, a boltokban vásárolt termékekére nem. Az Egyesült Királyság 2020-ban már betiltotta az egyszer használatos műanyag szívószálakat, keverőket és vattakorongokat, Skóciában és Walesben pedig már érvényben vannak a fentihez hasonló szabályok.

forrás: www.theguardian.com

search icon