Csak rajtunk múlik, betör-e hazánkba az afrikai sertéspestis
Csak rajtunk múlik, betör-e hazánkba az afrikai sertéspestis

A Magyarországgal határos, horvátországi Eszék-Baranya megyében is felütötte a fejét a házisertés-állományokban az afrikai sertéspestis (ASP) október közepén. Az idei nyár kezdete óta tartó járványban a kitörések száma több mint ezernél, míg a fertőzött állatok száma már több mint húszezernél jár. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a körültekintő és felelős hozzáállásra hívja fel a Horvátországba utazók figyelmét, a déli vármegyék sertéstartóitól pedig a kiemelt járványvédelmi intézkedések betartását kéri.

Horvátországban már nyár óta tart az afrikai sertéspestis-járvány, mely kezdetben csupán az ország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos területeit érintette, de aztán robbanásszerűen mindenhol elterjedt. Október közepén végül a Magyarországgal határos, horvátországi Eszék-Baranya megyében is azonosították a kórt a szakemberek.

A magyar Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság továbbra is fenntartja a korábban megerősített járványvédelmi intézkedéseket, hogy így csökkentse annak kockázatát, hogy a betegség hazánk határain belül is megjelenjen. Jóllehet a nyár vége óta a külföldre irányuló turisztikai forgalom érezhetően visszaesett, a közeljövőben Horvátországba látogató magyar lakosság részéről még mindig kiemelten fontos a fokozott óvatosság a kórokozóval szemben.

A Nébih éppen ezért arra kéri a Horvátországba utazó magyarokat, hogy ne hozzanak haza onnan sertéseredetű húskészítményeket magukkal, illetve próbáljanak ügyelni arra is, hogy az élelmiszerhulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított szemétgyűjtőkben helyezzék el.

Mivel a járványhelyzet egyre romlik, fontos, hogy már az itthoni, közepes kockázatú déli vármegyékben is betartsák a sertéstartók a kiemelt járványvédelmi intézkedéseket, amihez segítséget a Nébih honlapjáról letölthető Jó Sertéstartási Gyakorlatból kaphatnak. Ezenfelül a Nébih ASP tematikus oldalán további hasznos információk olvashatóak a horvát származású élősertés és a sertés eredetű termék megfelelő származásáról, valamint a horvátországi korlátozás alatt álló területek alakulásáról.

Nem árt tudni azt sem, hogy az afrikai sertéspestis megjelenése igen komoly gazdasági kárt okoz. Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere, hogy a magyar házisertés-állomány meg lett óvva a betegségtől, a késői nyaralók, Horvátországba kirándulók tehát Magyarország állatállományának védelmét szolgálják a hatóság javaslatainak betartásával.

Forrás: Nébih
Kiemelt kép: Canva

search icon