Még nagyobb járvány jöhet, ha az állatok továbbra is antibiotikumokat fognak kapni
Még nagyobb járvány jöhet, ha az állatok továbbra is antibiotikumokat fognak kapni

A covidnál is veszélyesebb világjárvány kitörésére figyelmeztetnek az állategészségügyi szakértők abban az esetben, ha továbbra is ész nélkül használják az antibiotikumokat a nagyipari állattartásban.

Az utóbbi években már jóval kevésbé elterjedt az a korábban bevett gyakorlat, hogy az állatoknak megelőző jelleggel adnak antibiotikumokat, de azok szerint, akik egy emberre is veszélyes, anibiotikumrezisztens kórokozó megjelenésétől tartanak, még így is túl sok ilyen gyógyszert kapnak a tömegesen tartott csirkék és sertések.

Az Európai Unió tagországaiban január 28-tól tilos antibiotikumot adni az egészséges háziállatoknak, Nagy-Britanniában pedig az állategészségügyi szakemberek és az állatvédők hasonló lépéseket követelnek a kormánytól.

A WHO egy 2017-es jelentése szerint vannak olyan országok, ahol az összes felhasznált antibiotikum 80 százalékát adják haszonállatoknak. A világszervezet már ekkor a preventív antibiotikumhasználat teljes megszüntetését javasolta, erre azonban mostanáig még nem került sor.

A World Animal Protection (WAP) állatvédő szervezet 2020-as kutatása szerint Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Thaiföldön már felbukkantak olyan kórokozók, amelyek az antibiotikumot is használó farmokon fejlődtek ki.

A WHO számításai szerint az antibiotikumhasználat visszaszorítása nélkül 2050-re évente tízmillió ember életét követelhetik a rezisztens baktériumok, Lindsay Duncan, a WAP brit kampánymenedzsere szerint pedig a csirke- és disznófarmokról szabadulhat majd el a következő világjárvány.

(Forrás: qubit.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon