Természeti katasztrófákat előrejelző rendszert vezetnek be Horvátországban
Természeti katasztrófákat előrejelző rendszert vezetnek be Horvátországban

Korai figyelmeztető és válságkezelő rendszert (SRUUK) vezetnek be Horvátországban, amely természeti katasztrófa esetén veszélyjelzéseket küld az emberek mobiltelefonjára – jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter Zágrábban.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a SRUUK szombaton lép működésbe, és próbaként mindenki értesítést kap a telefonjára. Egyben hangsúlyozta, hogy egyelőre csak tesztelésről van szó, ugyanis nincs más módja annak, hogy kiderüljön, működik-e rendszer.

Hasonló rendszerek már léteznek a világon, a horvát pedig ezek kombinációja. A rendszert horvát hálózati tevékenységeket szabályozó ügynökséggel (HAKOM) együttműködve, valamint az EU irányelveinek megfelelően fejlesztették ki, hogy megakadályozzák az adatok jogosulatlan felhasználását.

A SRUUK egyedülálló eszköz, amely Horvátországban először mobiltelefonokon keresztül tájékoztatja gyorsan és hatékonyan a polgárokat, valamint a polgári védelem résztvevőit a fenyegetésekről, és azokról az intézkedésekről, amelyeket az emberi áldozatok és az anyagi károk csökkentése érdekében meg kell tenni. A geolokációs (GPS) rendszeren keresztül nyomon lehet majd követni, hogy hány ember tartózkodik egy veszélyeztetett területen, ami megkönnyíti a segélyszolgálatok munkáját.

Napról napra egyre gyakrabban lehetünk természeti katasztrófák tanúi. A klímaváltozás következményei az egész világon jelen vannak, így Horvátországban is

– mondta Bozinovic, hangsúlyozva a polgárok időben történő figyelmeztetésének fontosságát.

A rendszer bevezetése uniós követelmény, az üzeneteket a Horvátország területén tartózkodó külföldiek is megkapják. A SRUUK kifejlesztése 8,3 millió euróba (1,4 milliárd forint) került, amelyhez Brüsszel 7,1 millió euróval járult hozzá. A korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer hozzájárul Horvátország biztonságos turisztikai célponttá válásához is.

(Forrás: MTI)

search icon