A sertések ugyanúgy érzelmekkel reagálnak a zenére, mint mi, emberek

A sertések ugyanúgy érzelmekkel reagálnak a zenére, mint mi, emberek
A sertések ugyanúgy érzelmekkel reagálnak a zenére, mint mi, emberek

Egy új tanulmány szerint a sertések az emberekhez hasonlóan reagálnak érzelmileg a zenére.

Berardo de Jesús Rodríguez, aki az Antioquia Egyetem állatorvosa és zenész is egyben, 16 olyan zeneszámot állított össze, amelyek összhangzatosak, vagy disszonánsak voltak. Az ember számára az összhangzat általában kellemesen és lágyan hangzik, míg a disszonancia inkább zavaróan és kellemetlenül.

A kutatócsoport ezután egy egyetemi sertéstenyésztő telepen hat, 10-12 fiatal sertésből álló alomban figyelte, amint a zeneszámok egy hangszórón keresztül szóltak. Az egyes zeneszámok körülbelül három-öt percig tartottak, és véletlenszerű sorrendben, 3 perces szünettel játszották le őket.

A sertések testbeszédét 20 érzelmi paraméter, köztük az „elégedettség” és a „nyugtalanság” alapján pontozták egy kvalitatív viselkedésértékelésnek nevezett megközelítéssel. Ez a módszer alaposan megvizsgálja az állat testtartását, viselkedését és a környezetével való általános interakcióját, hogy felmérje hangulatát és érzelmi állapotát.

A harmonikus zene pozitív érzelmeket váltott ki a sertésekből, míg a disszonáns negatív érzelmeket. A disznók reakcióit a különböző zenékre itt láthatja.

Az új tanulmány társszerzője, Maria Camila Ceballos, a Calgary Egyetem állatjóléti kutatója szerint ő és kollégái azért döntöttek a sertések érzelmeinek kutatása mellett, mert a sertések rendkívül intelligens és szociális állatok.

Egy másik, nemrégiben készült tanulmány szerint a sertések hangjaiban egyértelmű különbségek mutatkoztak pozitív és negatív helyzetektől függően, ami ismét azt bizonyítja, hogy a sertések ugyanúgy megtapasztalják az érzelmeket, mint az emberek.

Mindkét tanulmány tovább gyarapítja azt az egyre növekvő kutatási anyagot, amely alátámasztja a gyári gazdaságokban a jólét radikális javítására irányuló felhívásokat az olyan állatoknál, amelyek ugyanúgy megtapasztalják az érzelmeket, mint mi, például a boldogságot, a félelmet és a stresszt.

Forrás (plantbasednews.org)

search icon