Édesség készül a 17 évente előbújó kabócákból
Édesség készül a 17 évente előbújó kabócákból

Az amerikai énekeskabócák 17 évente rajzanak, a köztes időben pedig lárva állapotban, a földben fejlődik a következő generáció. A rovar a rajzás során milliárdos mennyiségben lepi el élőhelyét, ezt pedig most néhányan kreatívan ki is használják.

Az amerikai őslakosok hosszú ideje fogyasztják a kabócákat, egyfajta mennyei mannaként tekintenek rájuk, az emberek többsége számára azonban a rovarevés még igen visszataszító dolognak számít. A rajzás okán azonban egy marylandi cukrász elhatározta, hogy ezen változtat, és desszertet készít a rovarokból.

Az alapanyag-beszerzés a rajzás miatt nem túl nehéz, Sarah Dwyernek csak a hátsókertbe kell kimennie, ahol marékszám tudja begyűjteni a rovarokat. Ezután zacskóba helyezi és lefagyasztja őket, hogy kíméletesen elpusztuljanak. Ezután higiéniai okból megfőzi a rovarokat, majd fahéjjal ízesítve, pirítva csokoládéba mártja őket és már kész is a kabócabonbon.

Ahogy már mi is írtunk róla több ízben, a rovarok tenyésztése és közvetlen, vagy épp állati takarmányként felhasználva közvetett fogyasztása a jövő egyik fenntartható fehérjeforrása lehet. Elterjedéséhez elsősorban az emberek fejében lévő gátaknak kell leomlaniuk. A világ számos pontján hosszú múltra tekint vissza a rovarfogyasztás, sőt a rovarok néhol a hagyományos étrend alapvető részét képezik.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit/Greendex)

search icon