Nagy bajban a rovarok, jobban kell rájuk vigyáznunk

Nagy bajban a rovarok, jobban kell rájuk vigyáznunk
Nagy bajban a rovarok, jobban kell rájuk vigyáznunk

A qubit hívta fel a figyelmet arra, hogy az amerikai tudományos akadémia folyóiratának friss számában nem kevesebb, mint 12 tanulmány foglalkozik a rovarvilág nem túl fényes helyzetével.

A kutatók egyszerűen rovarapokalipszisként írják le a jelenlegi helyzetet, melyben évi 1-2%-kal is csökkent a Föld rovarpopulációja, viszont a probléma komplexitása miatt még nem tudjuk, hogy mindennek milyen következményei lehetnek és azok mikor következhetnek be. Közben fontos azt megjegyezni, hogy ez a tempó soha nem látott sebességű kihalási hullámot jelent.

A rovarokra sokféle veszély leselkedik, egyszerre támadják őket a betegségek, a paraziták, a rovar- és gyomirtók, és az ezzel párhuzamosan jelentkező megfelelő táplálék hiánya is tizedeli populációikat. Ez pedig komoly probléma, mert ahogy az egyik kutató írja, a rovarok adják az Anyatermészet és az élet fájának szövetét.

Persze némely esetben bizakodásra is okunk lehet. Például egyes édesvízi rovarok állománya stabilizálódott vagy növekedésnek indult az elmúlt évtizedek vízvédelmi intézkedéseinek következtében. Hasonló a helyzet a mérsékelt éghajlati öv számos rovarának esetében, melyeket korábban a téli hideg megtizedelt így kordában tartva állományukat. Mostanság a felmelegedésnek köszönhetően sokkal nagyobb létszámban tudnak elszaporodni.

Az egyik tanulmány arról is szól, hogy az egyének hogyan tudnak tenni a rovarokért. Az udvarokban a füvesített területeket érdemes őshonos növényekkel dúsítani és a kertben is ilyeneket termeszteni, míg lehetőség szerint kerülni kell a növényvédőszerek használatát és jó, ha a rovarokat összezavaró fényszennyezést is el tudjuk kerülni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon