Fényszennyezés
Fényszennyezés

A fényszennyezés olyan nem megfelelően tervezett és kivitelezett mesterséges forrásból származó fény, amely nem kizárólag a célterületet világítja meg, így elhomályosítja az égbolt természetes fényforrásait. A fényszennyezésnek káros környezeti és élettani hatása van az emberekre, az állatokra és a növényekre is. Káros hatása mellett rendkívül energiapazarló is. A fényszennyezés mértéke a fejlett országokban a legnagyobb.

Embereknél a fényszennyezés csökkentheti a melatonin hormon termelését. Ez a hormon felelős a napi ritmusunkért és az éjszakai alvásért. Ha alacsony a koncentrációja, ez daganatok kialakulását és fejlődését is elősegítheti.

A mesterséges fények hatnak egyes állatfajok táplálkozási szokásaira, kommunikációjára, vándorlására, tájékozódására. Például a vándormadarak tájékozódásában zavart kelt, hogy a fényárban úszó nagyvárosok felett alig látszanak a támpontot nyújtó csillagok. Az éjszaka fontos időszak a növények beporzásában is. A mesterséges fények azonban tompítják a rovarok figyelmét, így a fényszennyezést a növények szaporodása is megsínyli.

A fényszennyezéssel szemben egyszerűen és hatékonyan védekezhetünk. Kültéren ernyős lámpákkal világítsunk, hogy a lámpafény nem világítson a horizont fölé. A belső terek megvilágításához válasszunk alacsony hőmérsékletű, sárgás, meleg fényű izzókat. A nyugodt alvást segítsük redőnnyel, vastag függönnyel. A mesterséges fényt kibocsátó eszközeinket kapcsoljuk ki éjszakára.

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Urbanizáció

Dezurbanizáció

Vidék

search icon