Egyre nagyobb biznisz lehet a rovartenyésztés
Egyre nagyobb biznisz lehet a rovartenyésztés

Egy friss jelentés szerint a rovarfehérje-ipar akár nyolc milliárd dollárt is érhet 2030-ra, miközben értéke jelenleg évi 27,8 százalékkal növekszik.

Az iparágat egyelőre kis cégek és startupok uraljál, de egyre több nagyvállalat is beszáll a versenybe támogatóként, melyek közül az egyik legismertebb jelenleg a McDonald’s.

Persze a fenti érték még meg sem közelíti napjaink hagyományos fehérjeforrásaiban rejlő üzleti értéket, azonban a nagyipari állattartás a mai körülmények között fenntarthatatlan, a leggyakoribb tápszereknek számító szója és halliszt pedig nagymértékben károsítják a természeti erőforrásokat.

Jelenleg az Egyesült Államokban, Illinoisban épül a világ legnagyobb rovarfehérje-feldolgozója, szakértők szerint pedig ez a nagyszabású beruházás sokat lendíthet a társadalom hozzáállásán, és nagyobb bizalmat ébreszthet a rovaralapú élelmiszerek iránt, amelyekről tudható, hogy elsősorban kulturális beágyazottságuk hiányában nem terjedhettek még el a nyugati országokban.

A rovarfehérje-ipari egyik legnagyobb nehézségét jelenleg mégsem ez, hanem a magas költségek jelentik. Az iparág és a technológia még túl kezdetleges, és becslések szerint még legalább öt év, mire a rovarfehérje költségek tekintetében versenyképessé válik a hagyományos forrásokkal.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(rakéta.hu)

search icon