Otthon komposztálnál? Mutatjuk mi a teendőd!
Otthon komposztálnál? Mutatjuk mi a teendőd!

A konyhai zöldhulladék a legtöbbször a kukában végzi. Ez pedig nagy hiba, mert egy igazi kincset dobunk ki, ráadásul nem kellene sokat tennünk azért, hogy ez ne így legyen. Mutatjuk, hogyan tudsz otthon komposztálni!

Első lépésként szükséged lesz valamilyen típusú komposztálóra. Manapság már számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, így függetlenül attól, hogy a városban vagy vidéken élünk, megoldhatjuk a komposztálást. Vidéken természetesen legegyszerűbb építeni egy komposztálót. Budapesten erre kevesebb a lehetőségünk, de számos közösségi projektbe csatlakozhatunk be.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

planted (@get.plant.ed) által megosztott bejegyzés

Ha ezek egyike sem szimpatikus, akár a négy fal között is megoldhatjuk a dolgot. A gilisztakomposzt egy szuper és teljesen szagmentes megoldás, melyet ráadásul pillanatok alatt össze lehet pattintani. Ennél is egyszerűbb, ha a bokashi nevű megoldást választjuk, vagy épp beszerzünk egy modern komposztálógépet. Hozzátéve persze azt, hogy utóbbival teljesen feleslegesen használunk plusz erőforrásokat egy olyan kérdés megoldására, mely enélkül is kipipálható.

Ha ezzel megvagyunk már csak arra kell figyelnünk, hogy mi kerül a komposztba. Nem helyezhetünk például állati eredetű maradékokat (kivéve a tojáshéj), beteg növényi részeket, és semmilyen nem szerves hulladékot a komposztba, de ezen kívül a legtöbb dolog jöhet. Mindenképpen érdemes a konyhai hulladékot amennyire tudjuk felaprítani, hogy ezzel is gyorsítsuk a folyamatot.

search icon