Jól működnek a közösségi komposztálók Budapesten
Jól működnek a közösségi komposztálók Budapesten

Bár az elején sokan szkeptikusan álltak a köztéri közösségi komposztáláshoz, mára a főváros több pontján működő komposztálók bebizonyították, hogy igenis van rájuk igény, és a lelkes civilek segítségével a rendszer jól is működik.

A magyarnarancs.hu készített a témában nemrég rövid interjút Zsolnai Balázzsal, a Főkert munkatársával. Ebből kiderül, hogy Budapesten már 7 olyan, közterületen elhelyezett közösségi komposztáló van, melyet a lakosság használhat.

Ezek létrejöttéről azt lehet tudni, hogy először a közösségi médiában alakultak csoportok a kérdés köré, amelyekből aztán „kinőttek” a komposztálók. Ezeket a civilek gondozzák, a körülöttük felmerülő feladatokat ők végzik el.

A komposztálókkal kapcsolatos kezdeti félelemek a szagról és a rágcsálók megjelenéséről szóltak, azonban mára bebizonyosodott, hogy ezek alaptalanok voltak. Az ilyen jellegű problémák akkor léphetnek fel, ha egy komposztáló nincs megfelelően gondozva, illetve olyan anyagok (például ételmaradékok) kerülnek rá, melyek nem odavalók.

Ahogy arról mi is írtunk korábban, a komposztra nem kerülhetnek főtt ételmaradékok vagy épp kenyér, de a közösségi komposztálókban egyelőre a papírzacskók is tiltólistán vannak, mert ezek bár lebomlanának, ahhoz nagyon apróra fel kellene őket aprítani, hogy ez gyorsan történjen, ezt viszont nem tenné meg mindenki. Az aprítás egyébként a többi belekerülő anyagnál is fontos, minél kisebb darabok kerülne a komposztra, annál gyorsabb és egészségesebb lesz a bomlási folyamat.

Minden komposztközösségnek megvannak a saját szabályai arról, hogy mi mehet és mi nem mehet a halomba. Valahol például mehetnek a déli gyümölcsök héja is, máshol ez tilos.

Hol találhatók Budapesten a közösségi komposztálók?

Tabán
Szent István park
Városmajor
• Feneketlen-tó
• Hajógyári-sziget
• Almássy tér
• Teleki tér

A Főkert is aktív

Zsolnai szerint a Főkert is aktívan kiveszi a részét a komposztépítésből. A közösségi médiában csoportokat szerveznek, és ha ezekből kialakulnak a komposztáló közösségek, ahol a komposzt gondozásának szerepkörei is leosztásra kerülnek, akkor segítenek a hely kialakításában. Eddig két közösségi komposzt megépítésében segítettek.

A szakember elmondása szerint a vártnál is jobban működnek a komposztálók, ahol erős a közösség, ott remek együttműködés alakul ki, a komposztáló pedig jól működik.

search icon