Aprítsuk fel a komposztnak valót!

Aprítsuk fel a komposztnak valót!
Aprítsuk fel a komposztnak valót!

A komposztálás fontosságáról többször is írtunk már, most pedig elárulunk egy újabb trükköt, amivel felgyorsíthatjuk a folyamatot és segíthetjük a komposztban élő lebontó szervezetek munkáját.

A komposztálás egy nagyon hasznos és környezetbarát megoldás, alkalmazása során a természetben is lezajló folyamatokat másoljuk le. Ha komposztálunk, akkor a konyhai és kerti zöldhulladékunk nem szemétlerakókra kerül, hanem a folyamat végén tápanyagként vissza tudjuk adni a növényeinknek.

A komposztálás folyamata annál hatékonyabb, minél apróbb a komposztba kerülő zöldhulladék. Ezért fontos például, hogy a konyhában keletkezett komposzt-alapanyagokat, például a sárgarépa héját minél jobban felaprítsuk, mielőtt a komposztba kerülnének. Ha viszont nagy mennyiségű szerves hulladékunk keletkezik, akkor gépi segítségre is szükségünk lehet.

A magyarmezogazdasag.hu cikke végigveszi, hogy mire érdemes figyelnünk komposzt- és nyesedékaprító gépeket vásárlásakor, illetve a használat során. A megfelelő berendezéssel szinte bármilyen ház körül keletkező zöldhulladékot össze tudunk aprítani, de vannak speciálisabb munkákra alkalmas gépek is.

Ezzel együtt ha csak nem gazdálkodunk túlzottan nagy területen, érdemes lehet a vásárlást inkább bérlésre váltani a fenntarthatóság jegyében. Több vállalkozó is foglalkozik aprítógépek üzemeltetésével, amelyeket akár házhoz is visznek, hogy helyben legyen elvégezhető a munka.

A cikk a fentiek mellett kitér arra is, hogy miként bánjunk a gyommagvakkal. Ezek ugyanis a komposzthalom belsejében lévő 60-70 Celsius fokos hőmérsékletet még gond nélkül átvészelik, ráadásul egyes gyomnövények zöld magvai utóérésre is képesek, így könnyen lehet, hogy a komposztunkkal nem csak tápanyagot juttatunk majd ki, de a gazolásnak is megágyazunk. Ezért nagyon fontos, hogy a komposztba csak olyan gyomnövények maradványait tegyük, melyekről teljesen biztosak vagyunk, hogy nem tartalmaznak magot, még éretlen állapotban sem.

search icon