Filléres praktikák: így szabadulhatsz meg könnyen, gyorsan a gyomoktól, gazoktól
Filléres praktikák: így szabadulhatsz meg könnyen, gyorsan a gyomoktól, gazoktól

Bármennyire is lelkesen gondozzuk kertünket, sajnos elkerülhetetlen, hogy néha egy-egy gyomnövény ne bukkanjon elő. Ebben az esetben viszont nem kell azonnal a gyomirtó szerekért nyúlni, hiszen egyszerű, természetes, környezetbarát módszerrel is eltávolíthatjuk a gazokat. Összeszedtünk néhány pénztárcabarát praktikát, amivel garantáltan gyorsan és tartósan megszabadulhatunk a nem kívánt gyomoktól.

Hacsak néhány gazt észlelünk a növényeink között, akkor a lehető legegyszerűbb mód az eltávolításra az az, ha gyökerestül kitépjük. Azonban, ha egyre több gyom tör utat magának a kertünkben, akkor a kézi eltávolítás mellé érdemes más módszert is bevetni.

Három megfelelő megoldás

Az egyik legjobb védekezési mód a gazok ellen a talajtakarás, hiszen így elfojthatjuk őket. A mulcs tökéletes választás lehet erre a célra, de akár olyan biológiailag lebomló anyagot is válaszhatunk, mint például a karton vagy a (nem színes) újságpapír. A talajtakaró segít a nedvességtartalom megőrzésében is és természetes úton lebomlik.

A szolarizáció során egy műanyag fóliával takarjuk le a talajt, hogy a nap sugarai minél jobban felmelegíthessék azt. A forró talajban számos gyom magja és sok kórokozó is elpusztul majd, ezáltal sokkal biztonságosabbá válik a később ültetett növényeink számára.

Az égetés is egy jó módszer lehet a gyomirtásra, nem is kell hozzá más, csak egy kisebb lángszóró és már irthatjuk is a gazokat. Azt azonban nagyon fontos kiemelni, hogy ne használjuk fóliához közel, valamint ne legyen még csak gyenge szél és nyári hőség se! Ha kicsi a sorok közötti távolság, akkor se használjuk, mert könnyen megégethetjük a növényeinket, ugyanakkor, ahol nehéz lenne kihúzni a gazt, ott nagyon hasznos lehet – ilyen például a beton vagy a járda repedése között előbújó gaz.

Még két ötlet, ami segíthet

Az ecet annál hatásosabb, minél magasabb százalékban tartalmaz ecetsavat. Minél magasabb az ecetsav-tartalma, annál hatásosabb lesz a gyomokkal szemben. Arra is figyeljünk oda, hogyha 20%-os vagy magasabb ecetsav tartalmú ecetet használunk, akkor ne érintkezzen a bőrrel, húzzunk gumikesztyűt! Vigyázzunk arra is, hogy a növényeinket ne öljük meg vele!

A kukoricadara megakadályozza a fű és más magvak, például a pitypang csírázását. Azt azonban fontos tudni, hogy a kukoricadara csak a magvak ellen hatásos, az érett növények ellen nem. Azoknál a gyomnövényeknél a leghatásosabb, amelyeknek legalább 60%-os a fehérjetartalmuk. Az is lényeges, hogy a megfelelő időben, tavasszal alkalmazzuk, mielőtt a gyomok kihajtanak.

Amit mindig kerüljünk el: a só

Az igaz, hogy a só elpusztítja a növényeket, – beleértve a gazokat is – de hosszú távon mérgezi a talajt is, sőt, vízzel vagy esővízzel a talajvízforrásokba is belekerül. Éppen ezért rossz ötlet bárhol is használni, kerüljük az olyan szereket, amik sót vagy valamilyen mosogatószert tartalmaznak, mert károsak a környezetre.

(Forrás: agrarszektor.hu Kép: pexels.com)

search icon