Idén kedvezett az időjárás a sütőtöknek
Idén kedvezett az időjárás a sütőtöknek

Bár a nyári viharok több helyen komoly károkat okoztak, összességében idén kedvezően alakult az időjárás a sütőtök termesztéséhez.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtóközleménye szerint, a jó termés miatt a vásárlóknak nem kell lemondaniuk a vitaminban gazdag növényről, amely túlnyomórészt magyar termelőktől érkezik a boltokba.

Az import mennyisége elenyésző, a belföldi termőterület nőtt az előző évhez képest, nagysága eléri az 1626 hektárt, legnagyobb ültetvények Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád-Csanád vármegyében találhatók. Az évi 35-40 ezer tonnás termés fedezi a belső fogyasztást. Magyarországon a legelterjedtebb fajta a Nagydobosi, és nem csak egészben, hanem tisztítva, darabolva, konyhakész állapotban szintén lehet sütőtököt vásárolni. Magas karotinoidtartalma miatt a kozmetikaipar is használja, táplálékként pedig értékes vitamin- és ásványianyag-forrás.

A sütőtök nem keverendő össze a lámpások készítésére alkalmas fajtával (Halloween-tök), amely a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Étkezési felhasználásra ez nem alkalmas, ahogy a dekorációként árult dísztökök sem, amelyek nagy mennyiségben akár mérgezőek is lehetnek – hívták fel a figyelmet a közleményben.

(FruitVeB)

search icon