A Halloween töklámpás problémája és megoldásai
A Halloween töklámpás problémája és megoldásai

Egy friss felmérés szerint Nagy-Britanniában és Észak-Amerikában is, a Halloween tökfaragásra vásárolt 24 millió sütőtök várhatóan több mint a fele végzi majd a kukában – számol be a Capital Current kanadai lap.

Egy kanadai civilszervezet, az EcoSuperior azonban múlt héten a hulladékcsökkentési hét keretében arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy ezeket az ünnepi szerves hulladékokat érdemes külön kezelni a többi szeméttől. A szervezet szóvivője arra biztatja a tökfaragókat, hogy vigyék el az általuk már 1995 óta évente megrendezett éves Nagy Tök Komposzt Gyűjtemény rendezvényére a megunt töklámpásokat. Erre nem csak azért van szükség, mert rengeteg helyet foglalnak el a kommunális hulladéklerakóban a tökmaradványok, hanem a klímaváltozás mérséklése szempontjából is. Amikor bármilyen szerves hulladék a települési hulladéklerakókban indul bomlásnak, metánt termel, ami köztudottan káros üvegházhatást okozó gáz, amely jelentős szerepet játszik az éghajlatváltozásban. A komposztálás azonban kiküszöböli a metántermelést, mivel a szerves anyag teljesen lebomlik és a talaj értékes tápanyag forrásává válik.

Ha valaki más utat választ a tökhulladék környezettudatos kezelésére, érdemes a szintén kanadai Pumpkins for Pigs kezdeményezést számításba vennie. Az ötlet gazdája felvevő pontokat hozott létre Wellington-ban, ahova bárki elviheti a Halloween tököt, melyeket összegyűjtve malacfarmokra szállítanak. A tök nem csak nagyon tápláló a sertések számára, de akár játékként is szolgálhat, amit körbe-körbe tudnak gurítani. A gazdák pedig így néhány napnyi takarmányozást is meg tudnak spórolni.

Bár a Halloween során nem feltétlenül a fenntarthatóság kerül a középpontba, mégis érdemes az ilyenkor is motiválni az embereket arra, hogy csökkentsék illetve hasznosítsák újra az ünneppel járó hulladékokat.

search icon