Miért éppen tököt faragnak halloweenkor?
Miért éppen tököt faragnak halloweenkor?

Miért pont a töklámpás lett a halloween jelképe? Eredetét a kelták uralta Britanniában kell keresni.

Az első töklámpást a Brit szigetekről származtatják, és a sokak által a halloween elődjének tartott Samhain ünnephez kapcsolják. A kelták évszázadokkal ezelőtt a mai Nagy-Britannia, Írország és észak Franciaország területén éltek. Sok istent imádtak, de közülük is kiemelkedően a kelta napistent, Samhaint, akit a kelta újév kezdetén, november 1-jén ünnepeltek. Ekkor ért véget a nap-szezon és kezdetét vette a sötétség és a hideg időszaka. A kelta hagyomány szerint ilyenkor Samhain a halál és sötétség istenének fogságába került.

A kelta hiedelem szerint október 31-én, az újév előestéjén a holtak összegyűlnek Samhain hívására és különféle állatok alakját öltötték fel. Az akkor még tarlórépából készített lámpások többféle célt szolgáltak. Egyrészt, hogy Samhain éjszakáján az utat megvilágítsák az embereknek, másrészt, hogy megvédjék az embereket és azok otthonait a különféle alvilági lényektől (voltak akik ezért az ablakpárkányra is kihelyezték a lámpásokat), harmadrészt pedig a “halloween töklámpás” szimbolizálta ezeket a túlvilágról származó szellemeket.

A töklámpás (amit akkor ugye még nem is tökből, sokkal inkább tarlórépából készítettek) hagyományát az 1800-as években vitték át Észak Amerikába brit és ír bevándorlók, akik az éhínség elől a szebb jövő reményében költöztek el szülőföldjükről. Természetesen vitték magukkal az ősi, kelta eredetű népszokásokat, amik akkorra már keveredtek a római és keresztény hagyományokkal is.

Mivel Észak-Amerikában a tök egyszerűbben beszerezhető volt, illetve kifaragni is sokkal könnyebben lehetett, ezért ott már tökből készítették a halloween töklámpást.

forrás: halloweenunnep.info

search icon