Tobozokból természetesen: így készíts csodaszép karácsonyi dekorációt sajátkezűleg!
Tobozokból természetesen: így készíts csodaszép karácsonyi dekorációt sajátkezűleg!

A fenyőtoboz az ünnepvárás egyik elengedhetetlen kelléke. Lehet belőle dísz az adventi koszorún, álmodhatunk belőle angyalt vagy tobozmanót, de formája miatt lehet virág, fenyőfa, csüngő ablakdísz – a tobozba beleszőhetünk kreatív gondolatokat.

Illik a rusztikus környezetbe ugyanúgy, mint a letisztult, minimál formavilágba, és az ünnep múltával komposztálható, vagy begyújthatunk vele a kályhába. Kezdésnek érdemes begyűjteni többféle tobozt is.

Az egy.hu összeszedett 5 remek ötletet, hogyan készíthetünk karácsonyi hangulatot hozó díszeket tobozból.

1. Tobozkoszorú egyszerűen

A tobozkoszorú gyönyörűen mutat az ajtón, ablakon, de használhatjuk adventi koszorú alapjául is. A függesztett koszorúhoz egy drót elegendő – így már az akasztó meg is van oldva.

Kerülhet rá elemes égősor, fenyőágak, aprócska díszek, és máris elhelyezhetjük méltó helyére.

2. Apró asztaldíszek

Van, aki a tobozban angyalt lát, van, aki erdei manót. Az ünnepváró asztalon szép díszek az erdei vagy fekete fenyő rózsatobozai magukban is, vagy egy kis ünnepi pompával. Állíthatjuk őket kis cserépbe, vagy egy duci pezsgős dugóra. Aztán ragaszthatunk rá fűszereket: csillagánizst, borókát, borsot, állíthatjuk fahéj „törzsre”. Kerülhetnek rá apró gyöngyök, picike díszek, engedjük a gyerekeknek, hogy szárnyaljon a fantáziájuk! Hajlakkal finom fényt is kölcsönözhetünk a mini alkotásoknak.

3. Tobozmanók

A letisztult, skandináv stílusú manókat a legegyszerűbb elkészíteni, és számtalan szerepben tündökölhetnek: fenyődíszként, ablakdekorációként, ajándékkísérőként, apró meglepetésként. A kiválasztott tobozhoz keressünk egy darabka filc-, flíz- vagy polár anyagot. Vágjunk ki belőle egy megfelelő méretű háromszöget, amit vigyázva ráragasztunk a toboz felső részére. Az akasztót ragasztással, vagy három öltéssel rögzíthetjük, és egy mini vattapamacs kerülhet az orrára.

4. Mécsestartó fagyönggyel, tobozzal

Válasszunk néhány hosszúkás, szivar formájú tobozt: ezek az ezüstfenyő és lucfenyő tobozai. Egy egyszerű, egyenes falú befőttes üvegbe tegyünk vastag, tömzsi gyertyát. Vékony zsineggel kössük a tobozokat az üveg köré, a zsineg és az üveg közti résbe szúrjunk néhány szál fagyöngyöt, vagy akár pici fenyőágat. A gyertya így biztonságos helyen fog égni, viasz sem csöppen az asztalra, és kellemes, természetes hatású asztaldíszben gyönyörködhetünk.

5. Tobozos mini grincsfa

Az apróbb tobozok kínálják magukat, hogy valami aprólékos-játékos formában jelenjenek meg. Aki szeretne egy formabontó díszt készíteni, amire akár egész télen kellemes ránézni, összeállíthatja kis vörösfenyőtobozokból, vagy égerfa aprócska áltobozának felhasználásával.

A fácska törzse egy kétujjnyi vastag faág, melyet egy tálkában rögzítünk, például kevés gipsszel, úgy biztosan nem borul majd fel. Alaposan összegyűrt-összegyúrt selyempapírból alakíthatjuk ki a fa formáját, amihez képzeljük hozzá a rákerülő tobozok méretét is. A selyempapír-alapot ragasszuk rá a fatörzsre, majd erre szépen, egyesével, türelmesen a tobozokat. Színes kenderkóccal, zuzmóval kombinálva tehetjük színesebbé, látványossá.

(Forrás: egy.hu Kép: pexels.com)

search icon