Ha rosszul kezelik, a jámbor haszonállatból is fenevad válhat
Ha rosszul kezelik, a jámbor haszonállatból is fenevad válhat

Augusztus végén egy Veszprémhez közeli településen egy kos megtámadott négy embert, akik közül ketten életüket vesztették. Az állat gazdáját október közepén másfél éves, négy évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték. Az eset azonban fontos kérdéseket vetett fel az állattartással kapcsolatban.

A Qubit cikke annak járt utána, hogy a leggyakoribb haszonállatok körében mi vezethet agresszióhoz, hogyan válhatnak a sokszor egyenesen jámbornak tartott állatok támadóvá. Válasz persze a legtöbbször jóval egyszerűbb, mint azt gondolnánk: az embertől.

A lovak például komoly hierarchikus rendben élő társas lények, azonban a háziasításuk során, a leginkább az emberhez igazított tartási körülményeik egyre inkább elszigetelték őket társaiktól. Manapság még szerencsés esetben is csak napi néhány órát tölthetnek társaságban a lovak, az így kialakuló csoportdinamika pedig nem hasonlít a természeteshez. Ebből aztán az következik, hogy számos ló agresszívvá, vagy épp kiszámíthatatlanná válik. Nem csak egymást, de az embert is hajlamosak megharapni, megrúgni.

A szarvasmarháknál sem ritka az agresszív viselkedés. Bár jámbor állatnak gondoljuk, nem megfelelő körülmények között ez másként lehet. Sok függ persze az adott példány vérmérsékletétől, ahogy az sem mindegy milyen fajtájú marháról beszélünk. Ezzel együtt leginkább a tartási körülmények a meghatározók. Megfigyelték, hogy az együtt tartott állatok létszámának nagyságával együtt, de nem egyenes arányban nő a fenyegető viselkedések száma. A létszámnöveléssel ellentétben a rendelkezésre álló férőhely fordítottan arányos az agresszió megjelenésével. A legnagyobb veszélyt a szarvval rendelkező bikák öklelése jelenti, de az oldalra rúgó tehén is súlyos sérüléseket okozhat.

A juhoknál sem más a helyzet. Ahogy azt a fenti tragikus eset is mutatja, az hogy kisebb termetű, többségében szelíd állatról beszélünk még nem jelenti azt, hogy ne jelenthetne veszélyt. A juhoknál elsősorban a kosok viselkedése lehet agresszív, az is főképp a pároztatási időszakban. Ilyenkor a domináns kosok az emberben is riválist láthatnak, és támadásba lendülhetnek. (Qubit)

search icon