Ha húst eszel, egyél boldog állatot
Ha húst eszel, egyél boldog állatot

Az Európai Unióban egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert az állatjóléti megfontolások az élelmiszeriparban, hiszen ez által nem csak az állatoknak lesz jobb, de a fogyasztókhoz is magasabb minőségű termék kerülhet.

Az Euronews riportjában néhány olasz sertéstenyészetet látogattak meg, melyek követik a legfontosabb európai állatjóléti protokollokat. Ez lehetővé teszi azt, hogy az állatokat ne az elmúlt évtizedekben megszokott nagyipari körülmények között tartsák, melyhez hozzátartozik a sertések fogazatának vagy farkának megcsonkolása is.

Az állatvédelem azt jelenti számunkra, hogy biztosítjuk, hogy a tenyészkörnyezetben az állat természetesen viselkedhessen, hogy maradéktalanul megélhesse viselkedési etológiáját.

–magyarázza az egyik sertéstelep vezetője

Ezekre az intézkedésekre szükség is van, hiszen a kontinensen évente több mint 40 millió tonna húst állítanak elő emberi fogyasztásra. A jelenleg leginkább elterjedt nagyüzemi termelés mellett az állományok hajlamosabbak a betegségekre is. Sokat mondó adat, hogy az EU-ban több antibiotikumot használ fel az állattenyésztés, mint a humánorvosi szektor.

Nem csak a húsra, hanem a tojásra is igaz, hogy minél jobban érzi magát az állat, annál jobb minőségű lesz a termék. Ennek húsvét alkalmából jártunk utána nemrég az alábbi cikkünkben.

Az állatjóléti megfontolások már az EU Farm to Fork stratégiájában is kiemelt szerepet játszanak. Az Európai Bizottság 2023-ig fogja előterjeszteni javaslatát a jelenlegi állatjóléti jogszabályok előmozdítására, néhány ország azonban már korábban megtette a megfelelő lépéseket. Dániában például már bevezették az állatjóléti címkét.

Ezzel együtt a fenntarthatóság jegyében azzal tesszük a legjobbat a bolygónak, ha törekszünk rá, hogy minél kevesebb húst fogyasszunk, hiszen a húsevés ökológiai lábnyoma rendkívül magas. Ennek jegyében indítottuk nemrég a Meatless Monday című sorozatunkat is, melynek keretében hétről-hétre bemutatunk egy-egy ízletes és változatosan elkészíthető zöldséget, mely legalább a hét egy napján alternatívája lehet a húsnak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon