Hanyagold a húst, mentsd meg a vadvilágot!
Hanyagold a húst, mentsd meg a vadvilágot!

Úgy tűnik, hogy a növényi központú étrendre való átállással több tízezer állatfaj kihalását tudnánk megakadályozni, ez pedig fontos érv lehet, hiszen új aspektust villant fel a fenntarthatóbb táplálkozás témájában.

Egy, a Guardian által szemlézett jelentés szerint a húsevéssel az egyik legnagyobb probléma az, hogy a bolygó termőföldjeinek jelentős részén, nagyjából 80%-án az állattenyésztés és az állatok takarmányának előállítása folyik, miközben az emberiség által elfogyasztott kalóriáknak csupán a 18%-át adja a hús.

Mivel egyre többen vagyunk és egyre több húst eszünk, a termőföldeknek is egyre több helyre van szükségük, hogy a kereslettel versenyező állattartás megfelelő mennyiségű takarmányhoz jusson. Így aztán a biodiverzitás csökkenése kódolva van a rendszerbe.

Mindeközben a húsfélék relatív alacsony ára a kereslet további emelkedését indukálja, de közben sajnos a szemétbe is egyre nagyobb mennyiség kerül világszerte, miközben az olcsó termelést olyan eszközökkel biztosítjuk, mint a növényvédőszerek és a műtrágyák elképesztő mértékű felhasználása.

A globális élelmiszertermelés nagyjából az üvegházhatású gázok kibocsátásának 30%-ért felelős, ennek felét pedig az állattenyésztés adja, így könnyen belátható, hogy az étrendünk hangsúlyainak eltolásával ez a probléma is sokat javulhat, erről már sokszor írtunk korábban is.

Emellett a húsfogyasztás mértéke az egyik fő mozgatórugója annak, hogy 1970 óta a világ elvesztette a természetes ökoszisztémáinak felét, míg a vadállatok populációmérete átlagosan 68%-kal csökkent. Sokatmondó adat, hogy jelenleg az összes emlős súlyának 60%-át a sertések és a szarvasmarhák teszik ki.

A jelentés szerint a probléma orvoslásához nem arra lenne szükség, hogy az emberek egyöntetűen áttérjenek a vegán étrendre, hanem arra, hogy étrendünkben jóval kevesebb, minőségi hús mellett sokkal több növényi élelmiszer szerepeljen.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon