fbpx

A kormány által készített útmutató segít eligazodni azoknak, akik klímabarát módon szeretnének étkezni, de változatos és kiegyensúlyozott étrendet tartanának.

Nem a dietetikusok szakmáját irigyelte el a dán vezetés, viszont szeretnék 2030-ra 70%-kal csökkenteni az ország karbonlábnyomát. Ennek pedig az egyik kulcsa lehet, ha az emberek nem csak egészségesen, de klímabarát módon táplálkoznak. Az útmutató ennek megfelelően több annál, hogy fogyasszunk kevesebb szénhidrátot vagy sót.

Az élelmiszer-fogyasztással hozható összefüggésbe nagyjából a globálisan kibocsátott szén-dioxid negyede. Ebben pedig hatalmas szelet jut a húsfogyasztásnak, vagy leginkább túlfogyasztásnak. Bár az egészséges táplálkozáshoz legfeljebb heti 500 gramm húsféle fogyaszthatnánk, ennél sok esetben jóval magasabb lesz a végösszeg. Ráadásul egy tavaly megjelent tanulmány, mely a világ 85 országát vizsgálta, úgy találta, hogy mindenütt túl sok húst és közben túl kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

Kép – altomkost.dk

A dán útmutató ennek megfelelően heti 350 gramm húst engedélyez csupán, helyette és mellette pedig főleg fehérjében gazdag hüvelyeseket ajánl, mint például a lencse vagy a bab. Az étrendben kiemelt szerepet kap a változatos, növényi ételeken alapuló táplálkozás, és a kevés hús mellett a halfogyasztás. A gabonák esetében a teljes kiőrlésű változatokat preferálják és a vizet ajánlják szomjoltásra.

A dánul értő olvasóink ezen a linken tudnak részletes információkat szerezni az étrendről.

(24.hu)

search icon