Szépen karbantartott gyep fűnyírás nélkül?

Szépen karbantartott gyep fűnyírás nélkül?
Szépen karbantartott gyep fűnyírás nélkül?

A fűnyírás nem csak hangos, de az időnket és a bolygó erőforrásait is pazarolja. Az esetenként akár több órás munka viszont kiváltható lelkes segítőkkel, akik nem benzint vagy áramot, csak egy kevés vizet fogyasztanak.

Ha nem akarunk sokat foglalkozni a fűnyírással akkor érdemes elgondolkoznunk juhok vagy kecskék tartásán. A greenmatters cikkében utóbbiakat azoknak ajánlja akiknek nagy területük van, amelyen eluralkodtak a gyomok.

A kecskék elsősorban olyan növényeket választanak, melyektől nehéz megszabadulni. Nem árt azonban vigyázni, mert a gyomokon túl szinte minden mást is megesznek, így a kiskertre sőt fáinkra is veszélyt jelenthetnek.

Ha a területünk inkább füves, akkor helyettük érdemesebb a juhokon elgondolkozni. A kistermetű fajták akár egy teljesen hétköznapi méretű udvarban is jól tudják érezni magukat, találnak elegendő táplálékot.

A birkák segítsége nem csak a ház körül jöhet jól. A kaliforniai Napa-völgyben található Ram’s Gate borászat 150 hektáros szőlőültetvényén nem használnak fűnyírót, kizárólag juhok segítségével tartják kordában a füvet és a gyomokat.

Ezen felül az állatok nyáron elfogyasztják a szőlő fiatal leveleit, mely dúsabb fürtöket eredményez, az egyébként egyáltalán nem büdös trágyájuk pedig tápanyagot biztosít a tőkéknek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(greenmatters)

search icon