Az óceánok szénmegkötő képességét vizsgálták a kutatók
Az óceánok szénmegkötő képességét vizsgálták a kutatók

Több mint 50 évnyi tengerfenéki üledékmagok fáradságos vizsgálata meglepő eredményt hozott. Egy nemzetközi tudóscsoport több mint 50 évnyi tengeri tudományos fúrás adatainak aprólékos összegyűjtésével a világon elsőként tanulmányozta az óceánok fenekére hulló szerves szenet.

A Rice Egyetem, a Texas A&M Egyetem, a Leedsi Egyetem és a Brémai Egyetem kutatói a Nemzetközi Óceánfelfedező Program (IODP) által szervezett expedíció során gyűjtött iszapos tengerfenéki üledékek fúrt magjainak adatait elemezték. Tanulmányuk az eddigi legrészletesebb számvetést nyújtja a szerves szén eltemetéséről az elmúlt 30 millió év során, és azt sugallja, hogy a tudósoknak még sokat kell megtudniuk a Föld hosszú távú szénciklusának dinamikájáról.

Azt találtuk, hogy a szerves szén eltemetése egy nagyon aktív folyamat. Sokat változik, és sokkal jobban reagál a Föld éghajlati rendszerére, mint azt a tudósok korábban gondolták

 – mondta a tanulmány társszerzője, Mark Torres.

A szén az élet fő alkotóeleme, és a növények és állatok növekedése és bomlása során a szén folyamatosan körforog a Föld légkörében és bioszférájában. A szén a Földön keresztül is körforgásba kerülhet egy több millió évig tartó utazás során.

A tudósok régóta tanulmányozzák az óceáni üledékekben eltemetett szén mennyiségét. Az óceánfenékről fúrt magok több tízmillió év alatt lerakódott üledékrétegeket tartalmaznak. Radiometrikus kormeghatározás és más módszerek segítségével a kutatók meg tudják határozni, hogy mikor rakódtak le az egyes üledékek. A tudósok az üledékekben rekedt ásványok és mikroszkopikus csontvázak tanulmányozásával is sokat megtudhatnak a Föld múltbeli viszonyairól.

Zhang szerint az eredmények igen eltérőek, és ez különösen igaz a középső miocénnek nevezett, körülbelül 15 millió évvel ezelőtti időszakra. A hagyományos tudományos tézis szerint nagy mennyiségű szerves szén került eltemetésre ebben az intervallumban. A kutatócsoport eredményei ehelyett azt sugallják, hogy a legkisebb mennyiségű szerves szén ebben az intervallumban temetődött el az elmúlt mintegy 23 millió év során. A kutatócsoport tanulmányát úgy jellemezte, mint az adatok elemzésének egy potenciálisan hatásos új módjának kezdetét, amely segíthet az éghajlatváltozás megértésében és kezelésében.

(Forrás: news.rice.edu)

search icon