Szén-negatív élelmiszerekkel állíthatjuk meg a klímaváltozást?

Szén-negatív élelmiszerekkel állíthatjuk meg a klímaváltozást?
Szén-negatív élelmiszerekkel állíthatjuk meg a klímaváltozást?

Sokat beszélünk arról, milyen növényeket, élelmiszereket fogyasszunk, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk és a kibocsátásunk. Azonban van néhány olyan élelmiszer is, aminek termelése segíthet a szén-dioxid csökkentésében. Ráadásul ezek az élelmiszerek egyáltalán nem elérhetetlenek, sőt, már régóta termesztik őket. De hogyan segíthet egy zöldség a brutális mennyiségű szán-dioxid visszaszorításában?

Mindannyian tudjuk, hogy a legtöbb élelmiszer előállítása üvegházhatású gázok kibocsátásával jár, ami hozzájárul a klímaváltozás hatásainak erősödéséhez. Itt nyilván egészében kell nézni a képet, hiszen ide tartoznak a munkagépek, a műtrágyázás, a betakarítás, vagy az oly sokszor emlegetett szarvasmarhatenyésztés is. Rengeteg forrás és a növekvő népességszám is kell ehhez, de összességében az élelmiszertermelés az emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátásának negyedét adja.

A jó hír, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek elvonják az ÜHG-gázokat a légkörből, ezeket „szén-negatív” élelmiszereknek hívják. Ha ezeket nagyobb volumenben termesztjük, többet fogyasztunk belőlük, az segíthet csökkenteni az élelmiszergyártás kibocsátását, sőt, egyes esetekben az ökoszisztémák helyreállításában is előnyösek lehetnek.

Az ipari termesztés minden, csak nem alacsony kibocsátású
Kép: canva

Amikor a növények nőnek, szén-dioxidot (CO2) vesznek fel a levegőből, de amikor mi (vagy az állatok) elfogyasztjuk ezeket a növényeket, a keletkezett CO2 általában egyenesen visszakerül a légkörbe. Mivel a kibocsátás folyamatos és hatalmas, tartóssá kell tennünk annak eltávolítását. Tehát törekednünk kell arra, hogy amennyi a légkörbe kerül, annyi el is tűnjön onnan.

Van néhány termelési megoldás és élelmiszer, ami lehetővé teszi ezt, sőt már most is lehetne teljes egészében szén-negatív étrendet követni. Az más kérdés, hogy ehhez mindenkinek változtatnia kellene az étkezésén. 

Hínár, algák, moszat

A lista élén az egyik legnagyobb várományos, a hínár áll.  Ugyanis ahogy a moszat és más makroalgák nőnek, CO2-t vesznek fel a környezetükből. A hínár egyes részei letörnek, és lejutnak az óceán mélyére, ahol a szén egy része elraktározódik. Ezek a darabok viszonylag  kicsik 1 kg moszatra vonatkoztatva, ezért ahhoz, hogy a moszatalapú élelmiszerek szén-negatívak legyenek, az ellátási láncnak sokkal hatékonyabbnak kell lennie. Kevesebb szállítás, kevesebb csomagolás és feldolgozás.

Ezért természetesen nem mindenhol válhat be a moszattermelés, és élvezhetjük a szén-negatív hatásokat, legalábbis átalakítás nélkül. Azt azonban érdemes átgondolni, milyen környezeti előnyök származnak a hatalmas moszaterdők helyreállításából, és miért kell komolyan venni az élelmiszertermelés ezen módját.

Van, ahol az algatermesztésnek komoly kultúrája van
Kép: canva

Áfonya és zeller 

A nedves lápvidékeken a szerves szén gyorsabban tud felhalmozódni, mint ahogy lebomlik. Néhány termék ilyen nedves területeken termeszthető, például az áfonya és zeller. Az így termesztett élelmiszerek tehát potenciálisan szén-dioxid-negatívak lehetnek, ha az ellátási láncuk is lerövidül.

Sajnos legtöbbször nem ez a helyzet a friss áfonya esetében, amelyet gyakran műanyagba csomagolnak, és például Peruból importálják. Így értelemszerűen rendkívül magas a kibocsátása. Azt azonban jó látni, mivé lehetne az áfonya, és miképp segíthetne a szén-dioxid csökkentésében.

Az áfonya szereti a nedves közeget
Kép: canva

Dió, olajbogyó és citrusfélék

A szántóföldekre ültetett fák szenet tárolnak. Ha azt vesszük, mennyi szántóföld-terület van a világban, és ezeken mind fák is lennének, a kibocsátás is csökkenhetne. Az elmúlt 20 évben a diófélék globális területe megkétszereződött, és ennek a növekedésnek nagy része a szántóföldeken történt. Még ha figyelembe vesszük a teljes ellátási láncot is, az általad vásárolt diófélék körülbelül 1,3 kg CO2-t távolítanak el a légkörből kilogrammonként. Ez a fa növekedésétől is függ, de kb. 20 évig élhet így egy fa. Ugyanez igaz az olajligetekre vagy a citrusokra is. Ez pedig rengeteg elraktározott szenet jelent.

A diófák is segíthetik a CO2-kibocsátás csökkentését
Kép: canva

Regeneratív módon előállított élelmiszer

Sokat írtunk már a regeneratív mezőgazdaságról, és egy újabb tényező, ami bebizonyítja, milyen fontos lenne az áttérés. A talajművelés elhagyása, a védősávok ültetése stb. ugyanis növeli a talajban és a növényekben tárolt szén mennyiségét. Magyarországon is egyre több az ilyen gyakorlat, de a világ számos pontjáról érkeznek beszámolók, melyek azt mutatják, hogy ezzel a  módszerrel szén-negatívvá tehető az élelmiszertermelés.

A magas károsanyag-kibocsátású élelmiszerek, például a marhahús esetében azonban a kutatások azt találták, hogy a regeneratív gyakorlatok valószínűleg nem eredményeznek szén-negatív hatást. Tehát az sem feltétlenül mindegy, milyen élelmiszertermelésről beszélünk.

A regeneratív mezőgazdaságé a jövő
Kép: canva

Összességében ma nagyon nehéz azonosítani a szén-negatív élelmiszereket. De van, ahol már az élelmiszer teljes életciklusát monitorozzák. Például Új-Zélandon a gazdaságoknak számszerűsíteniük kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, Franciaországban pedig a kormány a szén-dioxid-címkézés országos bevezetését tervezi.

Az azonban tény, hogy a regeneratív gyakorlatok és a szén-negatív élelmiszerek korántsem elegek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a kibocsátásunkat. Ezért is fontos, hogy lássuk egy-egy élelmiszer útját, valamint, hogy időt és energiát áldozzunk a föld megkímélésére. Emellett a növényi alapú élelmiszerek jóval kevesebb kibocsátással járnak, kisebb területet vesznek igénybe, így hatékonyabban bevethetők a szén-negatív élelmiszertermelés elérésében.

Kiemelt kép: canva

search icon