Műanyagból és CO2-ból fenntartható üzemanyagot állítottak elő

Műanyagból és CO2-ból fenntartható üzemanyagot állítottak elő
Műanyagból és CO2-ból fenntartható üzemanyagot állítottak elő

Cambridge-i Egyetem kutatói egészen scifi-be illő zöld projektet vittek végbe. Olyan rendszert fejlesztettek ki, ami műanyagokból és szén-dioxidból fenntartható üzemanyagot és más iparban hasznosítható anyagot állít elő. Újításként ráadásul mindezt napból származó energiával. Szinte túl szép, hogy hihető legyen.

A kísérleti reaktor a tesztek során a CO2-ot szintézisgázzá (más néven szintázgáz) alakítja át, ami a fenntartható folyékony üzemanyagok kulcsfontosságú alkotóeleme. A PET műanyagpalackokból pedig fenntartható glikolsav lesz, amit a kozmetikai ipar széles körben használ.

Maga a két eljárás, hogy CO2-ból szintézisgázt, és hogy szénalapú műanyagból glikolsavat állítanak elő, nem volt ismeretlen. Az újdonságot az adja, hogy kombinálták ezt a kettő tulajdonságot. Hangsúlyozzuk, hogy ez kísérleti stádium, nem azt jelenti, hogy holnaptól napelemek megoldották a műanyag és a szén-dioxid problémáját, de a tudomány tett egy tyúklépést a klímaváltozás orvosolása felé.

A kutatók arra is kitérnek, hogy a szén-dioxid légkörből való kivonása nagyon energiaigényes folyamat, de korszerű napelemeik segítségével hatékonyan használják fel a napsugarakat és az időigényes folyamaton is sikerült faragni.

A tudományos projektről mélyebben a Nature Synthesis folyóiratban lehet olvasni.

forrás: www.cam.ac.uk

search icon